Lehtikuva/Jonas Ekströmer

PSG:sta Manchester Unitediin täksi kaudeksi siirtynyt legendaarinen ruotsalaiskärki Zlatan Ibrahimović ehdittiin jo loppusyksystä leimata menneisyyden mieheksi. Tämä johtui hänelle hämmästyttävän pitkästä maalittomasta putkesta, joka kesti kuusi ottelua. Edellisen kerran Zlatan taivalsi yhtä pitkään ilman täysosumaa vuonna 2007 pelatessaan Inter Milanissa. Tosin Zlatan saavutti kuivan kauden päättäneellä, Swansean verkkoon 6.11. viimeistelemällään maalilla heti Valioliiga-historiaa sen ollessa sarjan kaikkiaan 25 000:s täysosuma.

35-vuotias kärki ei silti ollut surkeassa vireessä ketsuppipullon pysyessä kiinni. Päinvastoin. Käytännössä Ibrahimović johti pitkin syksyä erilaisia Valioliigan hyökkäyspään tilastoja muun muassa laukausmäärän ja rangaistusalueella palloon otettujen kosketusten osalta. Tärkeimmät eli maalit olivat jääneet uupumaan. Niitäkin on syntynyt Swansea-ottelun jälkeen Valioliigassa kaikkiaan viisi. Zlatanilla on niin poikkeuksellisen raudanluja itseluottamus, että hän varmasti tiesi palaavansa heiluttamaan hänelle niin suloista verkkoa.

ManU otti viime viikon lauantaina kolmannen voittonsa viikon sisään, kun WBA jäi jyrän alle. Koossa on jo seitsemän tappiotonta liigamatsia peräjälkeen. Manchester Unitedin manageri José Mourinho oli tyytyväinen päästessään lepuuttamaan Zlatania kuluvan viikon ajan. Ja erityisen tyytyväinen hän oli siitä, ettei Zlatan enää kanna sinikeltaista edustuspaitaa. Tapaninpäivästä alkaen ManU:lla on nimittäin ohjelmassa kuusi peliä 20 päivässä. Zlatan ei ole enää teini Rosengårdista.

Zlatanin kynttilä ei tule koskaan pysymään vakan alla.

Kaikesta huolimatta Zlatanin ura tulee jatkumaan vuosia, jos fysiikka vain antaa myöten. Zlatanilla on Manchesterin punaisen seuran kanssa vain vuoden sopimus, mutta ”José-setä” toivoo jatkoa. Viisikymppiseksi Zlatankaan ei tuoreista puheistaan huolimatta pelaa. Eikä edes paremmaksi tästäkin pistänyt, jo nyt käsittämättömän hienon 22 vuoden ammattilaisuran pelannut Juventus-veskari Gigi Buffon väännä kentillä 65-vuotiaaksi asti uhostaan huolimatta.

ILMOITUS

Tällä hetkellä Zlatania ei siis viedä viimeisille rahastuskeikoille arabimaihin tai Kiinaan, josta hänelle tarjottiin lehtitietojen mukaan 140 miljoonan euron vuositienestit takaavaa sopimusta. Palkkatarjous kertoo jotain ruotsalaisen markkina-arvosta. Kiinasta tarjottiin nimittäin vast’ikään ruotsalaisen PSG-aikojen joukkuetoverille, tällä kaudella jo 23 maalia iskeneelle Edilson Cavanille ”vain” 20 miljoonan euron vuosipalkkaa. Juuri Shanghaihin siirtynyt Carlos Tevez saa puolestaan 32 miljoonaa euroa. Toisaalta myös MLS:n LA Galaxyn seireenit kutsuvat Zlatania puoleensa brittien keltaisen lehdistön mukaan. Kenties David Beckhamin mukaansa vieneet Hollywoodin valot ovat jossain vaiheessa viehkeämmät kuin Kaukoidän savusumut.

Zlatanin kynttilä ei tule koskaan pysymään vakan alla. Tästä kertonee myös hänen puheenvuoronsa Zlatanin maajoukkueuran kunniaksi pystytettävästä näköispatsaasta. Friends Arenan eteen Tukholmaan vuoden päästä nouseva, antiikin jumalhahmoista vaikutteensa ottavan patsaan lisäksi Zlatan olisi toivonut koko stadionia nimettäväksi mukaansa. Vaatimattomuudesta ei kerro sekään, että poseeratessaan Instagramissa patsaan vieressä kuvatekstinä oli: ”New Yorkissa on Vapaudenpatsas. Ruotsissa on Zlatanin patsas.”

Vakiorivillä nähdään legendaarisia tapaninpäivän otteluita. 13 oikein voittavat saavat vielä ylimääräisen joululahjan, koska kyseiseen voittoluokkaan lisätään 200 000 euroa. Kohteessa kolme Zlatan kumppaneineen saa vastaansa alkukauden apatian jälkeen hieman piristyneen Sunderlandin. ManU on ottelussa ehdoton suosikki. Sunderland otti viikko sitten pakkovoiton Watfordista, mutta nyt David Moyes tuskin keksii troppeja entistä seuraansa vastaan. Ykkönen.

Sen sijaan kohde neljä Leicester-Middlesbrough on kimurantimpi. Jamie Vardy on pois saatuaan punaisen kortin Stoke-tasurissa. Everton kärsi puolestaan kitkerän 0–1-tappion Merseysiden derbyssä Liverpoolille, mutta tätä ennen onnistui voittamaan Arsenalin. Kummankaan yhdistelmän kuntopuntari ei ole häävi, joten lähdetään rististä kakkosvarmistuksella. Leicester ei uusi viime kauden ihmettään.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy maanantaina 26.12. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1, X(2), 2(X), 2, 2, 1(2), 1, 1(2), 1, 1(X), 1(X).