Lehtikuva/Vesa Moilanen

Videolta näkyy, miten Jesse Torniainen otti syyskuussa Helsingin Asema-aukiolla vauhtia ja potkaisi uhrin kumoon sillä seurauksella, että tämä kuoli myöhemmin.

Törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta syytetyn uusnatsi Jesse Torniaisen oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona. Syyttäjä vaatii Torniaiselle 5,5-6 vuoden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta Jimi Karttusen kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä Helsingin Asema-aukiolla syyskuussa.

Oikeudenkäyntiä seuraavien tiedotusvälineiden mukaan Torniainen on sanonut pahoinpitelyn syyksi sen, että uhri sylkäisi Suomen Vastarintaliikkeen lipunkantajia kohti.

Oikeudessa julkaistiin valvontakameravideo, jossa koko tapahtuma näkyy. Kaksi miestä kävelee kohti asemaa. Toinen heistä pysähtyy hetkeksi uusnatsien lipunkantajien eteen, sylkäisee maahan ja jatkaa matkaa. Torniainen ottaa vauhtia, hyppää ja potkaisee hänet katuun.

MTV:n uutisten mukaan silminnäkijänä paikalle osunut nainen sanoi uhrin kaatuneen suorilta jaloilta maahan ja lyöneen takaraivonsa asfalttiin.

– Mielestäni pään osuessa maahan kuului rusahtava ääni, hän kertoi.

ILMOITUS

Syyttäjän mukaan uhri kutsui Vastarintaliikkeen edustajia rasistipelleiksi.

– Motiivi oli siinä, että hän (uhri) uhkaili meitä väkivallalla. Se ei ole mikään poliittinen mielipide tai asiallista dialogia. Koko juttu lähti liikkeelle väkivallalla uhkailusta, Torniainen perusteli hyökkäystään.

– Tarkoitus oli vain häätää hänet pois. Ajattelin, että korkeintaan hän lentää takapuoli edellä maahan, hän jatkoi.

Syyttäjä on vaatinut rangaistuksen koventamista sillä perusteella, että teko on kohdistunut rasistista kiihottamista vastustavaan henkilöön ja että epäillyllä on aiempia pahoinpitelytuomioita.

Puolustus myöntää ”perusmuotoisen” pahoinpitelyn. Sekä puolustusasianajaja että Torniainen itse ovat valittaneet oikeudenkäynnissä aiheen liiallista uutisointia.