Lehtikuva/Tobias Schwarz

Kolmen Persianlahden maan väitetään rahoittavan salafistisia moskeijoita, kouluja ja saarnaajia.

Saksan tiedotusvälineet kertoivat viime viikolla, että maan tiedustelupalvelujen mukaan Saudi-Arabia, Kuwait ja Qatar rahoittavat Saksassa toimivia ääri-islamistisia ryhmiä.

Tieto perustuu liittovaltion tiedustelupalvelu BND:n ja kotimaantiedustelu BfV:n salaiseen raporttiin, jonka Süddeutsche Zeitung sekä NDR ja WDR-kanavat kertoivat lukeneensa.

Raportin mukaan nämä Persianlahden maat rahoittavat islamin vanhoillista salafistista tulkintaa edustavia moskeijoita, saarnaajia, kouluja ja käännytysryhmiä.

Saksan viranomaiset sanovat pysäyttäneensä useita terrori-iskuja.

Toiminta tapahtuu kolmen järjestön kautta, jotka raportin mukaan ovat kaikki läheisessä yhteydessä ”omien maidensa hallituksen elimiin”. Järjestöt ovat Saudi Muslim World League, Sheikh Eid Bin Mohammad al-Thani Charitable Association ja Kuwaiti Revival of Islamic Heritage Society.

Saudi-Arabia on kiistänyt rahoittavansa salafismia Saksassa.

ILMOITUS

Saksan tiedustelupalvelut eivät ole vahvistaneet tietoja. Deutsche Wellen mukaan kuitenkin epäillään, että vuoto voi olla tahallinen ja tarkoituksena olisi painostaa hallitusta, jotta se lopettaisi kiistellyt asekaupat Saudi-Arabiaan.

Maanantain isku joulutorille Berliinissä on suurin terroriteko Saksassa vuosiin. Heinäkuussa tapahtui kaksi pienempää iskua. Lisäksi viranomaiset sanovat pysäyttäneensä useita iskuja.

Saksan hallitus kielsi joitakin viikkoja sitten Die Wahre Religion -nimisen ryhmän, jonka uskotaan lähettäneen yli 140 taistelijaa Isisin riveihin.

Viime toukokuussa julkaistun raportin mukaan Saksasta oli lähtenyt siihen mennessä 820 jihadistia Syyriaan ja Irakiin.