Lehtikuva/Tobias Schwarz

Berliinin poliisi kertoi tiistaina iltapäivällä, että joulutorin terrori-iskusta pidätetty mies saattaakin olla syytön.

Saksan poliisi ilmoitti tiistaina tiedotusvälineille pitävänsä maanantain kuorma-autoiskua Berliinissä ”todennäköisesti” terrori-iskuna.

Isku Breitscheidplatzin joulutorille vaati ainakin 12 ihmisen hengen. Loukkaantuneita on tämänhetkisen tiedon mukaan 48, joista 18 on vakavasti loukkaantuneita.

Saksan poliisi twiittasi jo aikaisin tiistaiaamuna olettavansa, että kuorma-auto ”ohjattiin tarkoituksellisesti väkijoukkoon”.

Tekijäksi epäilty on tiettävästi 23-vuotias pakistanilaissyntyinen mies.

Väärä mies pidätetty?

Berliinin poliisipäällikkö Klaus Kandt kertoi medialle tiistaina iltapäivällä, että aiemmin pidätetty 23-vuotias pakistanilaistaustainen mies ei välttämättä olekaan tekijä.

”On itse asiassa epävarmaa, oliko hän auton kuljettaja”, sanoi Kandt.

ILMOITUS

Mies itse on kiistänyt syyllistyneensä tekoon.

Sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi iltapäivällä, että pidätetty saapui Saksaan viime vuoden joulukuun 31. päivänä. Berliiniin hän oli tullut helmikuussa. Saksan media kutsuu miestä nimellä ”Naved B.”.

Berliinin poliisin tiedottaja Winfried Wenzel sanoi aamulla Die Welt -lehdelle, että pidätetyn oli nähty juoksevan pakoon kohti läheistä Tiergartenin puistoa.

Silminnäkijä seurasi epäiltyä noin 2 kilometriä ja soitti poliisille. Epäilty pidätettiin lähellä Tiergartenissa sijaitsevaa Voitonpylväs-muistomerkkiä.

Tagesspiegel-lehden mukaan poliisi tuntee epäillyn pikkurikoksista, mutta häntä ei ole epäilty terrorismiyhteyksistä.

Kuorma-auto Puolasta

Tekovälineenä olleesta Scania-merkkisestä kuorma-autosta löytyi ajajan viereiseltä penkiltä miehen ruumis, jonka poliisi vahvisti olevan Puolan kansalainen.

Vainajan pelätään olevan kuorma-auton alkuperäinen kuljettaja, joka on saattanut joutua sieppauksen kohteeksi. BBC:n mukaan hän oli kuollut puukoniskuihin.

Kuorma-auton puolalainen omistaja Ariel Zurawski kertoi medialle, että yksi hänen kuljettajistaan on kadoksissa ja on ollut tavoittamattomissa maanantaista klo 16:sta alkaen (klo 17 Suomen aikaa).

Kuorma-auto ajoi joulumarkkinoiden väkijoukkoon klo 20.14 Keski-Euroopan aikaa (klo 21.14 Suomen aikaa). Auton lastina oli metallitankoja, mikä lisäsi sen painoa ja siten tuhovoimaa.

Zurawskin mukaan kateissa oleva kuljettaja on hänen serkkunsa.

Iltapäivällä ei ollut tiedossa, oliko auto saapunut Puolasta vai oliko se paluumatkalla Italiasta.

Suosittu joulutori

Breitscheidplatz sijaitsee Berliinin keskustan länsiosassa lähellä keskeistä ostoskatua Kurfürstendammia. Sen joulutori on yksi Berliinin suosituimmista.

Poliisin mukaan kuorma-auto ajoi noin 50–80 metriä joulutorilla, kunnes se törmäsi joulukuuseen. Matkallaan se murskasi useita puisia myyntikojuja.

Berliinissä on kaikkiaan noin 60 joulutoria, jotka ovat sekä turistien että paikallisten asukkaiden suosiossa.

Berliini sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Puolan rajasta.

Turvatoimet eivät silmiinpistäviä

Olin itse viikonloppuna Berliinissä Euroopan vasemmistopuolueen kokouksen vuoksi, ja kävin Alexanderplatzin joulutorilla. Myös se sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla.

Torilla oli paljon väkeä ja runsaasti lapsiperheitä. Torialueella on karuselleja ja pikkuinen luistelurata.

Mielessäni kävi, että tällainen paikka olisi varmasti houkutteleva kohde terroristille.

Paikalla näkyi partioivan poliiseja, myös käsiasein varustautuneita. Sen sijaan raskaasti varustautuneita sotilaita tai poliiseja ei näkynyt, toisin kuin Ranskan kaupungeissa viime vuoden marraskuun terrori-iskujen jälkeen.

Guardian-lehden mukaan osalle joulutoreja on viime vuosina asennettu kulkuesteitä. Joissakin on kielletty reput, ja siviiliasuisia poliiseja on sijoitettu väkijoukkoon. Breitscheidplatzin joulutorin järjestäjät ovat sen sijaan Guardianin mukaan korostaneet paikan ”esteetöntä” luonnetta.

Alexanderplatzin joulutori puolestaan on sijainniltaan sellainen, että siellä olisi vaikea toteuttaa kuorma-autoiskua. Mutta tekotapoja on tietysti monenlaisia, eikä kaikkeen voi mitenkään varautua.

Trump lietsoo vihaa

Liittokansleri Angela Merkel vakuutti tiistaina, että iskuun vastuullisia rangaistaan lain vaatimalla ankaruudella.

Merkelin kristillisdemokraattien (CDU) baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtaja Horst Seehofer kehotti Merkeliä ”harkitsemaan uudelleen Saksan maahanmuutto- ja turvallisuuspolitiikkaa ja muuttamaan sitä”.

Äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) varapuheenjohtaja Marcus Pretzell syytti iskusta Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa.

Berllinin joulutorin isku on suurin terrori-isku Saksassa vuosiin. Maassa on kuitenkin tapahtunut tänä vuonna useita pieniä iskuja. Viranomaiset kertovat myös estäneensä useita iskuja.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump näyttää yhä valintansa jälkeenkin jatkavan kuin norsu posliinikaupassa. Jo ennen Saksan viranomaisten lausuntoja hän nimesi Twiitterissä Berliinin iskun ”islamilaiseksi terrorismiksi”, jossa ”teurastettiin kristittyjä”. Tällaiset lausunnot kiristävät vastakkainasettelua entisestään.

”Tänään tehtiin terrori-iskut Turkissa, Sveitsissä ja Saksassa – ja tästä tulee vain pahempaa. Sivistyneen maailman on muutettava ajatteluaan”, kirjoitti Trump.

Jutusta päivitetty useita kohtia – kuten epäily väärän miehen pidättämisestä – klo 15.55.