Lehtikuva/Vesa Moilanen

EU ei vaadi hallintarekisteriä. Jos sitä vielä ajetaan, kyse on kotimaisesta halusta salata omistukset, painottaa Hanna Sarkkinen.

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen toivoo EU:n komission kannanoton olevan hallintarekisterin loppu. Helsingin Sanomat kertoo komission vastauksista talousvaliokunnan puheenjohtajalle Kaj Turuselle (ps) maanantaina. Komission mukaan on täysin suomalaisten poliittisen päätöksen varassa, halutaanko suomalaisille antaa oikeus piilottaa pörssiosakkeita ulkomaisen arvopaperikeskuksen kautta.

– En ole saanut kuluneen vuoden aikana selville, kokoomuksen ja keskustan motiivia ajaa omistuksien salaamisen mahdollisuutta. Ihmettelen tästä suuresti, Turunen sanoo Helsingin Sanomissa.

Hanna Sarkkinen kutsuu Facebookissa hallintarekisteriä zombiksi, joka on kummitellut vuosien ajan. ”Toisaalta, ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, niin monta kertaa jo kuolleeksi julistettu hallintarekisteri on tehnyt paluun poliittiseen keskusteluun”, hän kirjoittaa.

Uusi esitys valiokunnassa

Hallintarekisteri helpottaisi omistusten piilottamisen ja sitä kautta helpottaisi veronkiertoa, sisäpiirikauppoja, korruptiota ja talousrikollisuutta. Siksi sitä ei Sarkkisen mukaan pidä sallia Suomessa eikä suomalaisten omistusten hallintarekisteröintiä ulkomailla.

Hallitus veti valtiovarainministeriön virkamiesten ja kokoomuksen ajaman alkuperäisen esityksen pois eduskunnasta. Talousvaliokunnan käsittelyssä on kuitenkin uusi esitys, jossa suomalaisten hallintarekisteröinti mahdollistettaisiin ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta. Sarkkisen mukaan hallintarekisteriä ujutettiin tällä kertaa keittiön kautta.

ILMOITUS

”Tälläkin kertaa valtiovarainministeriön virkamiehet kokoomuspoliitikot kuoronaan toistivat, että EU vaatii meitä mahdollistamaan suomalaisten omistusten hallintarekisteröinnin ulkomailla.”

Sipilä itsekin vaatimusten kohteena

Komission kannan jälkeen hallituspuolueiden on Sarkkisen mukaan turha piiloutua EU:n selän taakse, jos hallintarekisteriä vielä edistetään. Silloin niiden on myönnettävä, että kyse on kotimaisesta halusta sallia omistusten salaamista.

”Nyt olisi korkea aika lopullisesti haudata tämä hämärärekisteri”, Sarkkinen kirjoittaa.

”Terveessä taloudessa omistukset ovat julkisia. Salailun lisäämisen sijaan tulee Suomessakin edistää omistusten julkisuutta ja verojen asiallista maksua. Siihen suuntaan on myös muu Eurooppa menossa Panamapapereiden jälkeen. On ihmeellistä, jos [pääministeri Juha] Sipilä haluaa vielä tämän jälkeen edistää hämärärekisteriä. Varsinkin kun hän itse on ollut omistusten avoimuusvaatimusten kohteena”, toteaa Sarkkinen.