Arto Huovinen

Vasemmistoliitossa on ollut tyytymättömyyttä Euroopan vasemmistopuolueen toimintatapoihin.

Berliinissä viikonvaihteessa pidetty Euroopan vasemmistopuolueen (EL) puoluekokous valitsi järjestön uudeksi puheenjohtajaksi Saksan Die Linke -puolueen veteraanipoliitikon Gregor Gysin. Suomen vasemmistoliitto on yksi EL:n jäsenpuolueista.

Kaksi edellistä kolmivuotiskautta puheenjohtajana toiminut Ranskan kommunistisen puolueen PCF:n Pierre Laurent jättäytyi nyt varapuheenjohtajaksi.

Kolme muuta varapuheenjohtajaa ovat Paolo Ferrera (Rifondazione Comunista, Italia), Margareta Mileva (Bulgarian vasemmisto) ja Maite Mola (Espanjan kommunistinen puolue).

Kokouksessa hyväksyttiin useita uusia jäsenpuolueita.

Puoluehallitukseen valitaan sääntöjen mukaan kaksi jäsentä jokaisesta täysjäsenenä olevasta puolueesta. Lisäksi EL:llä on tarkkailijajäseniä sekä niin sanotulla kumppani-statuksella olevia puolueita.

Vasemmistoliitosta hallituksessa jatkaa Saila Ruuth. Kuusi vuotta hallituksessa ollut Jussi Saramo jättäytyi nyt pois. Hänen tilalleen valittiin vasemmistoliiton uusi poliittinen sihteeri Dan Koivulaakso.

ILMOITUS

Koivulaakso valittiin myös EL:n poliittisen sihteeristön jäseneksi. Tämä ei tarkoita sitä, että hän siirtyisi työskentelemään Brysseliin, mutta sihteeristö kokoontuu useammin kuin kaksi kertaa vuodessa kokoontuva hallitus.

Jännitteitä linjoissa

Vaikka Euroopan vanhakantaisimmat kommunistipuolueet eivät kuulukaan EL:ään, on useilla jäsenpuolueilla selvästi erilainen käsitys modernin vasemmistopuolueen olemuksesta kuin vasemmistoliitolla.

Vasemmistoliitossa on oltu tyytymättömiä EL:n puoluetoimiston työskentelytapaan, jossa ei ole aina noudatettu puolueen sääntöjen mukaista konsensus-periaatetta.

Julkisuudessakin näkynyt esimerkki tilanteesta tuli esiin toukokuussa 2014, jolloin EL:n nimissä julkaistiin netissä Ukrainan tilanteesta kannanotto, jota vasemmistoliitto ja useat muutkaan jäsenpuolueet eivät voineet hyväksyä ja josta ne sanoutuivat irti. Tämän jälkeen kannanotto poistettiin nettisivuilta.

Vasemmistoliitto tuli Berliinin kokoukseen vaatimuksenaan takeet siitä, etteivät toimisto ja puheenjohtajisto tee poliittisia linjanvetoja jäsenpuolueita kuulematta. Pitkien neuvottelujen jälkeen saatiin aikaan kompromissi, joka perustuu johtorakenteen ja työtapojen uudistamiseen.

Ruuth: Konsensusta tarvitaan

EL:n hallituksen jäsen Saila Ruuth sanoo, että EL on laaja yhteisö, johon otetaan jatkuvasti uusia jäseniä, tarkkailijoita ja kumppaneita. Sen seurauksena jäsenpuolueet ovat hyvin heterogeenisiä.

– Ainoa tapa, jolla näin heterogeenisessä porukassa voi toimia, on konsensuksen etsiminen. Jos jatkuvasti äänesteltäisiin asioista ja tulisi täpäriä äänestyspäätöksiä, niin lopulta kaikki olisivat aika tyytymättömiä toimintaan.

Konsensusta haettaessa tehdään paljon kompromisseja, eikä Ruuthin mukaan aina ole niin selkeää, mitä mieltä ollaan.

– Eurooppalaisessa vasemmistossa on aika erilaisia näkökulmia asioihin. Siksi yksittäisen jäsenpuolueen näkökulmasta täytyy jatkuvasti punnita, onko tästä yhteisöstä vastaavaa poliittista hyötyä omalle työlle.

Mikä hyöty jäsenpuolueelle?

Ruuthin mukaan on hyödyllistä kuulla muiden maiden vasemmistolaisten näkemyksiä asioista, mutta lopputuloksena voi olla kompromissi, jota kukaan ei oikeastaan aja. Näin on myös vaikea luoda aidosti yhteisiä kampanjoita.

– Silloin poliittinen anti ja poliittinen sisältöhyöty jäsenpuolueelle voi jäädä aika ohueksi.

Ruuth kertoo, että sunnuntaina pidetyssä uuden puoluehallituksen ensimmäisessä kokouksessa puhuttiin asiasta ja korostettiin, ettei Berliinissä hyväksytty uusi poliittinen ohjelma saa jäädä pölyttymään nettisivujen uumeniin.

Ruuthin mukaan ongelmissa on paljon kysymys myös poliittisen toimintakulttuurin ja retoriikan eroista. Hän uskoo, että Gysin tultua EL:n johtoon keskustelutapa voi tulla suomalaisittain tutummaksi.

Keskustelualoite

Merkittävin EL:n uuteen poliittiseen ohjelmaan liittyvä avaus on kutsu vuosittaisen laajapohjaisen poliittisen keskustelufoorumin perustamiseksi. Tarkoituksena olisi etsiä keinoja päästä ulos Eurooppaa koettelevasta kriisistä.

Lauantaina kokoukselle puhui Kreikan pääministeri, Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras. Hän kiitti vasemmistopuolueita solidaarisuudesta ja korosti vasemmiston merkitystä Euroopassa nousevan nationalismin ja skeptisismin vastavoimana. Tsipras varoitti stereotypioiden ruokkivan oikeistopopulismia ja äärioikeistoa.

Kokouksen järjestelyistä vastanneen Saksan Die Linke -puolueen sisäiset ristiriidat tulivat näkyville jopa kokoussalissa asti.

Kokouksessa hyväksyttiin useita uusia jäsenpuolueita.