Lehtikuva/Kena Betancur

Sunnuntaina päättynyt Lontoon shakkiklassikko oli Yhdysvaltoja edustavan vuonna 1993 syntyneen Wesley Son turnaus. Alun perin filippiiniläinen So voitti Lontoon turnauksen mukana myös Grand Chess Tour’in ja sen mukana yhteensä mukavat 295 000 dollaria.

Shakkimaailman top kymppiin itsensä viime ja tänä vuonna sementoinut So oli Lontoossa itse varmuus. Hän oli itse asiassa vaikeuksissa vain kolmannen kierroksen pelissään Levon Aronjania vastaan. Kyseisessä pelissä Aronjan kehitti nappulansa omintakeisesti saaden voitontoiveita, mutta Son puolustus piti.

Koko pisteen puristaminen on huipulla erittäin vaikeaa. Son voitoista hieno oli myös kuudennen kierroksen ”hirveä hööki”, uhrina turnauksen kovan onnen kaveri Veselin Topalov.

Son turnaus sai lentävän lähdön, kun hän voitti ensimmäisellä kierroksella Hikaru Nakamuran tämän 29-vuotispäivänä. ”Älä pelaa syntymäpäivänäsi”, on ollut shakkisanonta vuosikymmeniä. So ja Nakamura, kuten turnauksessa toiseksi tullut tämän hetken vahvuuslukukakkonen Fabiana Caruanakin tullevat tulevaisuudessa ratkomaan maailmanmestaruudesta haastaen Magnus Carlsenin.

Turnaukseen osallistuneista kolmesta ex-maailmanmestarista Veselin Topalovin turnaus (2/9 pistettä) meni kurjasti: tulos, jonka pragmaattinen Topalov unohtanee mielellään. Ex-maailmanmestarit Aleksander Kramnik ja Vishy Anand taas pelasivat pirteästi: Kramnik oli vertailulla kolmas, Anand neljäs. Molemmat vanhat herrat päätyivät tulokseen 5/9.

MM-otteluhan on aina MM-ottelu, mutta verrattuna New Yorkin otteluun Carlsen – Karjakin, Lontoon Shakkiklassikko oli piristävä turnaus. New Yorkissa pelattiin tuloksesta. Niin Lontoossakin, mutta vapaammin, avaukset ja peliasemat olivat värikkäämpiä ja vaihtelevampia ja luovempia. Turnausmatematiikka on suopeampi satunnaiselle häviöllekin kuin 12 pelin MM-ottelu.

Lontoon turnaus oli pirteä loppu shakkivuodelle. Saapa nähdä kuinka So ja kumppanit panevat Carlsenille kampoihin tammikuun Tata Steel –turnauksessa Hollanissa – Carlsen on yhä kunkku, mutta nuoret haastajat alkavat uskoa kykyihinsä.