Yle Kuvapalvelu

Lasse Keson ohjaama henkilödokumentti Tolonen (2014) on kertomus isoista muutoksista. Niiden suhteen näyttö on hyvin konkreettista, mitä Jukka Tolosen (s. 1952) elämän vuosikymmeniin tulee.

Dokumentti kiertyy paljolti Tolosen sävellyksiä levyttävien nuoremman polven muusikoiden (Teemu Viinikainen, Risto Toppala) ja studiossa vierailevan maestron kohtaamisen ympärille. Samalla tehdään laajempi katsaus Tolosen menneisyyteen ja valotetaan nykyhetkeä.

1970-luvun alussa Tolonen oli kova nimi rock-kitaristina. Otteet tuon ajan ulkomaisista musiikkilehdistä ja rinnastukset alan legendoihin sekä näytteet Tolosen soitannasta Tasavallan Presidentti -yhtyeen riveissä ovat vankkaa todistusaineistoa.

Tolonen ei ujostele luonnehtiessaan oman elämänsä vuoristorataa.

Sitten kuvaan tulivat huumeet, ensin ”pössyttelyn” ja ennen pitkää kovempien aineiden muodossa. Aihetta valaisevat erityisesti manageri Deniz Bedretdin ja Tolosen ex-vaimo Tanja Savolainen. Sanansa sanovat myös rumpali Vesa Aaltonen sekä Tolosen serkku, basisti Heikki ”Häkä” Virtanen.

Omaa karua kieltään puhuu vuodelta 2006 oleva dokumenttimateriaali. Mukaan mahtuu myös vierailu Linnan juhlissa presidentti Tarja Halosen kutsumana. Tässä mielessä kiintoisa episodi ovat juhlavalmistelut.

ILMOITUS

Varsinainen pohjakosketus Tolosen elämässä tuli pian noiden juhlien jälkeen, kun hän puukotti nuorta naisystäväänsä ja sai teosta lyhyen vankeusrangaistuksen. Vapautumisen jälkeen sormien jäykkyyden takia kitaransoittokyvyn menettänyt ja uskoon tullut mies käynnisti virsiprojektin. Hän on julkaissut tähän mennessä kaksi virsilevyä.

Dokumentti valottaa miellyttävän rauhalliseen tyyliin ja asianmukaisella empaattisuudella lahjakkaan muusikon elämää. Tolonen ei ujostele luonnehtiessaan oman elämänsä vuoristorataa. Hän puhuu totaalisesta katastrofista ja täydellisestä epäonnistumisesta.

Kaikesta huolimatta Tolosta voi pitää suurena selviytyjänä, joka kuin ihmeen kautta on pystynyt nousemaan jaloilleen. Dokkarin näkymien valossa täyskäännös tuskin olisi ollut mahdollista ilman vankilareissua.

Tolonen. Teema sunnuntaina klo 21.00. Areena 30 päivää.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!