Lehtikuva/Timothy A. Clary

Suomalaisissa uutisissa ja mediakeskusteluissa on jo useamman viikon pelätty Donald Trumpin voittoa Amerikan Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. On väitetty maailman ihmisten elinolojen ja talouden romahtavan Trumpin vaalivoiton myötä.

Eniten keskusteluissa on ihmetyttänyt suomalaisten oikeistopuolueiden kannattajien pelot, sillä Donald Trump on yhdysvaltojen republikaanien edustaja eli oikeiston edustaja.

Donald Trumpin hyvä puoli on se, että hän sanoo suoraan, mitä oikeistolaisena ajattelee ja aikoo presidenttinä tehdä. Suomen nykyinen oikeistohallitus harrasti populismia 2015 eduskuntavaaleissa eikä kertonut että aikoo valtaan päästyään leikata lapsiperheiltä, opiskelijoilta, työläisiltä ja vanhuksilta, eikä sitä, että tuloerot kasvavat, köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.

Yhdysvalloissa kuolee miljoona ihmistä vuodessa huonon- ja eriarvoisen terveydenhuollon johdosta, 20 prosenttia tienaa alle 1 000 dollaria kuukaudessa, eikä 30 miljoonalla pienituloisella ole varaa kalliisiin yksityisiin terveydenhuoltomaksuihin. Miljonääri Donald Trump aikoo lisätä Yhdysvaltojen maailman kalleinta yhteiskunnan rahoittamaa yksityistä terveydenhuoltoa ja kumota presidentti Obaman pienituloisia auttavat uudistukset. Suomen oikeistohallitus tekee samaa yksityistäessään sosiaali- ja terveyspalveluja, lastenhoitoa, koulutusta ja vanhustenhoitoa.

Donald Trump on Yhdysvaltojen presidenttinä yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä, mutta silti Trumpiakin ohjailee virkamieskoneisto, kongressi ja korkein oikeus, jotka hidastavat ja estävät Trumpin ilmasto-, turvallisuus, kauppa- ja siirtolaispolitiikkaan liittyviä huonoja päätöksiä. Trump saattaa tehdä maailman suurimman takinkäännön, eikä esimerkiksi Meksikon rajalle tule muuria, se on oikeistopopulismia.

Jarno Strengell
Mikkeli