Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

”Toimitukset tekevät päätökset itse. Toimitusjohtajakin rajattu journalistisen päätöksenteon ulkopuolelle.”

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen kommentoi keskiviikkona yhtiön riippumattomuuteen kohdistuvaa keskustelua. Kivinen ei näe, että Ylen riippumattomuutta uhataan.

– Riippumattomuus on julkisen palvelun median ja Ylen peruskivi. Ylellä on lakisääteinen tehtävä, jota se toteuttaa itsenäisesti. Olemme tilivelvollisia vain suomalaisille. Jos emme olisi riippumattomia, se näkyisi varmasti. Jos meihin kohdistettaisiin todellista painostusta, älähtäisimme heti, Kivinen sanoo.

Kivinen on ollut Yleisradion toimitusjohtaja vuodesta 2010. Tänä aikana Suomella on ollut viisi pääministeriä.

– Tänä aikana ohjelmallisiin valintoihin tai linjauksiimme ei ole vaikuttanut minkään yksittäisen tahon painostus tai pahastuminen, vaan päätökset Ylessä on tehty täysin journalistisin perustein ja totuutta tavoitellen.

– Yhtiöllämme on ainutlaatuisen vahva pohja, kuvatut toimintamallit ja eettiset säännöt, jotta riippumattomuudesta voidaan pitää kiinni. Ylen journalismin tärkein arvo on totuudellisuuteen pyrkiminen. Se on mahdollista vain, kun toimituksemme tekevät päätöksensä itsenäisesti. Siksi myös toimitusjohtaja on rajattu journalistisen päätöksenteon ulkopuolelle, Kivinen toteaa.

ILMOITUS

Kuulemiskierros ja selvitys

Kivisen mukaan Ylessä vastaavat toimittajat päättävät journalistisesta linjasta. Työilmapiirissä pyritään luottamuksellisuuteen, jotta journalismista voidaan käydä suoraa, avointa ja myös kriittistä keskustelua toimitusten sisällä.

Kivinen myöntää, että toimintamallit ja työilmapiiri joissakin Ylen toimituksissa vaativat uutta luottamuksen rakentamista, kuuntelua ja kuulluksi tulemista. Hän käy ensi viikon kuluessa ripeän keskustelukierroksen Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa, ja kuulee kaikkia keskeisiä tahoja, jotka ovat olleet osapuolina viime viikon julkisessa Yle-keskustelussa.

– Monet yleläiset ovat viime viikon tapahtumista ymmällään ja itsekin otan tilanteen vakavasti. Haluan kaikin voimin edistää luottamusta ja vaalia sitä, mikä on tärkeintä: Yleisradion riippumattomuutta ja luotettavuutta suomalaisten silmissä.

– Kuulemiskierroksen jälkeen minulla on mahdollisuus tehdä johtopäätöksiä tarvittavista toimenpiteistä.

Ylen hallintoneuvosto saa Lauri Kiviseltä selvityksen Yle-keskustelun vaiheista ensi viikon tiistaina 13.12.