Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliiton Andersson vaatii Turkkia vapauttamaan oppositiokansanedustajat.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on huolissaan Turkin ihmisoikeustilanteesta. Marraskuun alussa kurdien ja vähemmistöjen oikeuksia puolustavan vasemmistopuolue HDP:n puheenjohtajat sekä useat kansanedustajat pidätettiin Turkissa. Heitä syytetään massa kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n propagandan levittämisestä.

– Euroopan parlamentti ja EU-maat eivät uskalla puuttua Erdoganin ja valtapuolue AKP:n epädemokraattisiin toimiin. Heti kun Erdogan saa kritiikkiä Euroopasta, hän uhkaa hylätä Turkin ja EU:n välisen pakolaissopimuksen ja avata pakolaisille pääsyn Eurooppaan, Andersson arvioi maan presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania.

Turkissa tällä viikolla

Andersson vierailee tällä viikolla Turkissa yhdessä muiden pohjoismaisten vasemmistopuolueiden puheenjohtajien ja edustajien kanssa. He tapaavat Kansan demokraattisen puolueen (HDP) edustajia ja yrittävät päästä tapaamaan puolueen vangittua puheenjohtajaa Selahattin Demirtaşia.

– Emme voi seurata hiljaisina vierestä, kun Turkki muuttuu Erdoganin johdolla diktatuuriksi. Olemme paikan päällä osoittaaksemme, että pohjoismaalaiset vasemmistopuolueet eivät voi hyväksyä opposition hiljentämistä ja vangitsemista, hän sanoo.

Turkin vierailuun osallistuu Anderssonin lisäksi ruotsista Vänsterpartietin puheenjohtaja Jonas Sjöstedt ja kansanedustaja Lotta Johnsson Fornarve, norjasta Sosialistisen vasemmistopuolueen (SV) puheenjohtaja Audun Lysbakken sekä Tanskan Enhedslistenin puheenjohtaja Pernille Skipper.

Viimeisen vuoden aikana Turkin hallitus on vainonnut maan kurdiväestöä ja ihmisoikeuspuolustajia entistä voimakkaammin. Kesän vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on pidätetty ja irtisanottu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kuolemantuomion palauttamisesta on keskusteltu.