Lehtikuva/Alberto Pizzoli

Matteo Renzi ei aio jäädä tuleen makaamaan, vaan uudet siirrot ovat jo suunnitteilla.

Italian pääministeri Matteo Renzi toipui nopeasti sunnuntain murskatappiosta kansanäänestyksessä.

Italian lehdet kertoivat tiistaina Renzin pyrkivän ennenaikaisten vaalien järjestämiseen jo helmikuussa. Aluksi oletettiin hänen odottavan vaalikauden loppuun kevääseen 2018.

Vaaleihin saakka maata johtaa Renzin Demokraattisesta puolueesta (PD) tuleva pääministeri, jonka tärkein tehtävä on palauttaa suhteellinen vaalitapa alahuoneen vaaleihin.

Sunnuntain kansanäänestyksessä kaatui Renzin ajama perustuslain muutos, jolla olisi pienennetty senaatin jäsenmäärä 315:stä 100:aan ja leikattu ratkaisevasti senaatin päätösvaltaa.

Yhdessä heinäkuussa voimaan astuneen uuden vaalilain kanssa se olisi radikaalisti muuttanut vuoden 1948 perustuslain periaatetta, joka pyrki estämään Benito Mussolinin kaltaisen yksinvaltiaan nousun.

ILMOITUS

Takaisin suhteelliseen vaalitapaan

Uuden vaalilain mukaan vähintään 40 prosenttia äänistä saava puolue saa automaattisesti lisäpaikkoja niin, että sille tulee 340 paikkaa eli reilu enemmistö 630-paikkaisessa alahuoneessa. Vaaliliittoja ei sallita.

Jos mikään puolue ei saavuta 40 prosentin rajaa, järjestetään kahden eniten ääniä saaneen puolueen välillä toinen kierros, jonka voittaja saa nuo 340 paikkaa.

Käytännössä vaalilaki johtaa siihen, että jo 25–30 prosentin kannatuksella puolue voi saada lähes yksinvallan.

Tällä hetkellä suurimmat puolueet ovat lähes tasavahvoina Renzin PD ja populisti Beppe Grillon Viiden tähden liike (M5s). Näiden väliltä äänestäjä joutuisi toisella kierroksella valitsemaan.

Nyt tuo vaalitapa aiotaan peruuttaa, ennen kuin sitä on kertaakaan käytetty. Perusteluksi esitetään, että se olisi ollut paketti senaattiuudistuksen kanssa. Todellisempi syy on se, että voittajaksi voisi tulla Grillon puolue.

Vastaisku Grillolle

Vaalilain muuttamiseen ei tarvita kansanäänestystä. Sen odotetaan saavan nykyään lähinnä oikeistososiaalidemokratiaa edustavan PD:n lisäksi myös kahteen puolueeseen jakautuneiden berlusconilaisten molempien osien tuen.

Renzin idea on toimia ennen kuin hänen paikkansa PD:n johtajana kyseenalaistetaan ja palata vaaleissa pääministeriksi. Odottaminen ei kannata senkään vuoksi, että Italian talouden ei odoteta kohenevan.

Paluu suhteelliseen vaalitapaan johtaisi koalitiohallituksiin, ja M5s on kieltäytynyt koalitioista. Ei kuitenkaan pidetä mahdottomana sen koalitiota äärioikeistolaisen Pohjoisen liiton kanssa, vaikka se karkottaisikin Grillon aatteellisesti hajanaisesta liikkeestä vasemmistolaisesti ajattelevia.

Uuden vaalilain käsittely on vielä kesken perustuslakituomioistuimessa, eikä sitä voi ennen perustuslakituomioistuimen päätöstä ruveta hylkäämään. Siksi vaalit lykkääntynevät myöhempään kevääseen.