Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

”Kasvava joukko haluaa stopin rasismin ja äärioikeistolaisten arvojen normalisoitumiselle.”

Helsinki ilman natseja -tapahtumassa äärioikeistoa vastaan marssi itsenäisyyspäivänä järjestäjien laskujen mukaan 2 950 mielenosoittajaa. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tapahtumaan osallistui poliisin mukaan alle 200 mielenosoittajaa. Poliisi piti natsit ja heidän vastustajansa erillään.

– Helsinki ilman natseja -kulkue sujui hyvin ja keräsi osallistujia yli odotusten, kun taas PVL:n marssi jäi tyngäksi. Helsinki ilman natseja -tapahtuma onnistui tavoitteessaan: se osoitti, että Suomessakin kasvava joukko ihmisiä on huolissaan fasistien liikehdinnästä ja haluaa laittaa stopin rasismin ja äärioikeistolaisten arvojen normalisoitumiselle, kommentoi tapahtumaan osallistunut Aseistakieltäytyjäliiton puheenjohtaja Ruka Toivonen.

Helsinki ilman natseja -kulkueen järjestäjät ovat iloisia, että Helsingissä järjestettiin itsenäisyyspäivänä myös muita vastatempauksia äärioikeistolle. Esplanadin puistossa järjestettiin tanssit jakamattoman ihmisarvon puolesta.

Helsinki ilman natseja -tapahtuma onnistui tavoitteessaan.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt pernatsi.fi-keräys sai 230 000 euron edestä lahjoitussitoumuksia tasa-arvo- ja ihmisoikeustyöhön. Keräyksessä ihmiset sitoutuivat lahjoittamaan jokaista marssivaa uusnatsia kohden haluamansa summan rahaa. Natsit edistivät siis tahtomattaan tasa-arvoista, demokraattista ja monimuotoista Suomea.

Helsinki ilman natseja -tapahtuman järjestivät A-ryhmä, Varisverkosto ja Helsingin vasemmistonuoret. Tapahtumaa tuki suuri joukko yhdistyksiä ja yhteiskunnallisia toimijoita.