Jarkko Mänttäri

Tunnustuksella halutaan rohkaista muita Suomen kuntia osaltaan auttamaan sotaa pakenevia.

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinto luovutetaan tänä vuonna Kyyjärven kunnalle tunnustuksena hyvästä asennemuutoksesta.

Kuntalaisten suhtautuminen turvapaikanhakijoihin on vuoden aikana muuttunut vastaanottokeskuksen vastustamisesta turvapaikanhakijoiden näkemiseen kunnan voimavarana.

Rauhanpalkinnolla halutaan rohkaista muita Suomen kuntia ja niiden asukkaita osaltaan auttamaan sotaa pakenevia.

Maailmassa on tällä hetkellä pakolaisia enemmän kuin koskaan. Sadankomitea pitää Kyyjärven kunnan toimintaa malliesimerkkinä yhteiselosta, joka edistää ja edustaa kestävää rauhaa.

– Vuoden aikana on vastaanottokeskuksiin tehty useita polttopulloiskuja, ja pieni mutta äänekäs osa suomalaisista osoittaa itsenäisyyspäivänä mieltä ”Suomi ensin” -tunnuksin pakolaisia, turvapaikanhakijoita tai muita maahanmuuttajia vastaan, sanoo Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

ILMOITUS

– Näiden vastenmielisten ja osin rikollisten ilmiöiden vastapainoksi on ilahduttavaa, että kyyjärveläisten mielestä pakolaiset ovat kunnalle voimavara, eivät rasite.

Avoimuutta ja aktiivisuutta

Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo uskoo kunnan pienen koon edesauttaneen muutosta. Ihmisten oli helppo tutustua nopeasti.

Muilla kunnilla olisi hänen mukaansa opittavaa myös Kyyjärven aktiivisesta ja avoimesta tiedottamisesta sekä kyyjärvisten luottamushenkilöiden toiminnasta.

– Päättäjien keskuudessa kunnioitettiin esimerkillisesti demokratiaa. Kaikki valmisteluun ja päätöksiin liittyvät tilaisuudet ja kokoukset kuvattiin nettiin ja siten ne olivat ja ovat edelleen kaikkien saatavilla siellä, Ylitalo kuvailee.

– Muutoksen tekijöinä olivat myös hyvin organisoidut ystäväperheet ja ennen kaikkea se työ, mitä tehtiin yksinäisten turvapaikanhakijamiesten sitouttamiseen Kyyjärvelle.

Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion sinivalkoisin kukin koristeltu Rauhanlaiva.

– Sinivalkoisuus on otettava takaisin äärioikeistolta. Minun Suomessani saavat kaikki kukat kukkia, Kallio kertoo taideteoksestaan.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen.

Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa bloggaaja Sakari Timonen, presidentti Tarja Halonen, Sovittelufoorumi ja Suomen EAPPI-ohjelma.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!