Lehtikuva/Andreas Solaro

Italian pääministeri on joutunut altavastaajaksi sunnuntain kansanäänestyksessä perustuslain muutoksista.

Seuraako Italian pääministeri Matteo Renzi Britannian David Cameronin jalanjälkiä? Renzi on sitonut kohtalonsa kansanäänestykseen, jonka hän aluksi luuli helposti voittavansa, mutta josta uhkaakin tulla loppu poliittiselle uralle.

Italiassa äänestetään sunnuntaina Renzin esittämistä perustuslain muutoksista. Gallupeissa enemmistö on sanonut kannattavansa muutoksia, mutta äänestävänsä siitä huolimatta ”ei”, koska he haluavat vastustaa hallitusta.

Muutoksista tärkein veisi senaatilta tasavertaisen aseman parlamentin alahuoneen rinnalla ja jättäisi sille vain vähän vaikutusvaltaa.

Perustuslain muutokset antaisivat vaaleissa suurimmaksi nousevalla puolueelle lähes yksinvallan.

Kahden tasavertaisen kamarin järjestelmää on pidetty merkittävänä jarruna lakien säätämiselle. Mutta yhdessä viime vuonna hyväksytyn uuden vaalilain kanssa senaatin kastrointi antaisi poikkeuksellisen vallan hallitukselle.

Italicum-nimellä tunnettu uusi vaalilaki antaa suurimmalle puolueelle automaattisesti enemmistön parlamenttipaikoista. Tällaista automaattia ei ole edes perinteisissä kaksipuoluemaissa.

ILMOITUS

Ironista on, että tämänhetkisten gallupnumeroiden mukaan nuo supervaltuudet saisi Renzin äänekkäin vastustaja, Beppe Grillon populistipuolue Viiden tähden liike, joka kuitenkin vastustaa perustuslain muutosta ankarasti.

Laaja kirjo vastustajia

Grillo on saanut suurimman huomion, mutta hän ei ole yksin. Vastustajien kirjo ulottuu äärioikeistosta keskustan kautta kauas vasemmalle, ja niihin kuuluu myös keskusammattiliitto CGIL sekä Renzin puoluetoveri, entinen pääministeri Massimo D’Alema.

Kahteen osaan hajonnut Silvio Berlusconin poliittinen liike on eri linjoilla myös kansanäänestyksessä. Forza Italia -nimen uudelleen käyttöön ottanut berlusconilainen osa vastustaa perustuslain muutoksia, kun taas sisäministeri Angelino Alfanon johtama Uusi keskustaoikeisto (NCD) kannattaa niitä.

Renzi on sanonut eroavansa, jos hän häviää kansanäänestyksen. Varmaa tappio ei ole, sillä gallupit on kielletty viimeisen kolmen viikon aikana ennen äänestystä. Viimeisissä gallupeissa ero oli 7 prosenttiyksikköä ei-äänten hyväksi.

Kaaoksella pelotellaan

Viime päivinä on mediassa ennustettu Renzin tappion johtavan kaaokseen, joka ensiksi kaataa Monte dei Paschi di Siena -pankin pelastusoperaation ja sitten joukon muita Italian pankkeja, ajaa Italian finanssikriisiin ja lopulta Italian kansantalouden koon huomioon ottaen tekee lopun koko euroalueesta.

Näitä varoituksia tosin on kuultu viime vuosina aika monissa yhteyksissä.

Mikäli Renzi tosiaan eroaa, jatko on Italian presidentin käsissä. Hänen valtaoikeutensa ovat muuten melko pienet, mutta hallituskriisissä ne ovat ratkaisevat.

Presidentti Sergio Mattarella voi joko määrätä pidettäväksi ennenaikaiset parlamenttivaalit tai antaa hallituksen jatkaa sen kaudesta jäljellä olevat 14 kuukautta.

Jälkimmäistä vaihtoehtoa pidetään tällä hetkellä todennäköisempänä. Siinä tapauksessa pääministeriksi tulisi joku toinen – luultavasti Renziä harmaampi ja matalaprofiilisempi – poliitikko Renzin Demokraattisesta puolueesta (PD). Veikkailuissa on vahvimmilla valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan.

Jos Renzi kaikesta huolimatta voittaa sunnuntaina uhkapelinsä, hänen asemansa vahvistuu tuntuvasti ja seuraavien sääntömääräisten, helmikuun 2018 vaalien jälkeen hänellä on käsissään ennennäkemättömät valtaoikeudet.

Tai sitten perustuslain uudistukset tekevätkin Viiden tähden liikkeestä kiistattoman vallanhaltijan.