Lehtikuva/Patrik Stollarz

Tällä palstalla on käsitelty muutamaankin otteeseen Saksan Bundesliigaan täksi kaudeksi nousseen RB Leipzigin identiteettiä. Vaikka useimmat hoksaavatkin nopeasti alkulyhenteen viittaavan lähinnä erääseen juomaan, on seuran virallinen nimi Rasenballsport Leipzig, koska urheilussa perinteitä kunnioittavassa Saksassa sponsorointia ei saa viedä seuran nimen tasolle. Kaupallisuus onkin eräs syistä, minkä takia seuraa vihataan.

Seura on kuitenkin tällä hetkellä myös äärimmäisen tuloksekas sen komeillessa sarjan kärjessä. Sillä on peräti kuuden pisteen kaula toisena olevaan Bayern Müncheniin. Kyseessä onkin kaikkien aikojen paras suoritus sarjanousijalle – RB Leipzig ei ole toistaiseksi hävinnyt yhtään sarjaottelua!

Se pelaa saksalaisittain epätyypillistä futista, joka perustuu prässäämiseen, aktiiviseen liikkumiseen ja vastahyökkäyksiin. Kakkosliigasta on tosin aiemminkin noustu melkoisiin urotekoihin – esimerkkinä mainittakoon Kaiserslauternin vuonna 2008 voittama mestaruus.

RB Leipzig ei ole toistaiseksi hävinnyt yhtään sarjaottelua.

Keväällä tähdet kuitenkin saattavat olla aivan eri asennossa – yhtä Leicesteriä kohden on vähintään kymmenen hyytyjää. Tosin Borussia Dortmundin manageri Thomas Tuchel povasi RB Leipzigille samaa kohtaloa kuin Leicesterille.

Joka tapauksessa on todennäköistä, että itäsaksalaiset pääsisivät ensi kaudella europeleihin, mikä sekin olisi uskomaton saavutus. Vasta vuonna 2009 perustettu seura on noussut seitsemässä vuodessa neljä sarjaporrasta, mikä sekin on kova saavutus.

ILMOITUS

RB Leipzigillä on tasaista maalintekorintamalla. Kehuja on saanut eritoten ruotsalaiskärki Emil Forsberg, joka on tehnyt viisi täysosumaa ja syöttänyt toiset viisi. ”Nurmipallourheilijoita” kesästä alkaen valmentanut Ralph Hasenhüttl on repinyt pelaajistaan täydet tehot irti ja hänellä on tarvit-
taessa rahaa mällätä lisävahvistuksiinkin siirtoikkunan auetessa tammikuussa.

Urheilutoimenjohtaja, seuran menestyksen pohjustanut Ralf Rangnick pitelee viime kädessä nyörejä kädessään, ja vauhtisokeus tuskin iskee häneen. Tosin kukaties Rangnick kiinnostuisi vaikka Tanskan liigan maalipörssin kärjessä olevasta Teemu Pukista, jonka hän on jo kerran hankkinut ollessaan Schalken pomona.

Vaikka RB Leipzigia luonnehditaan teennäiseksi muoviseuraksi, sen menestyksen salaisuutena pidetään erinomaista joukkuehenkeä ja yhtenäisyyttä. Totta onkin, että RB Leipzigin miehistö on pysynyt varsin samana kuin viime kautena.

Ehkä myös vihan kohteena oleminen yhdistää. Seurassa vuosina 2013–2015 pelanneen Mikko Sumusalon mukaan vierasreissuille oli tyypillistä, että kotifanit häiritsivät ”Schweine Bull” -huudoillaan RB Leipzigin miehistöä öisin hotellien ulkopuolella.

Lyhyestä historiastaan huolimatta pohjatyöt on tehty huolella. Muun muassa pelitapa on pitkän työn tulos. Iltalehden viime viikolla haastattelema, 3. Bundesliigan Hallessa Leipzigia vastaan taannoin pelannut suomalaishyökkääjä Timo Furuholm muistaa RB Leipzigin olleen tuolloinkin kentällä dynaaminen ja menevä.

Seuralla ovat myös puitteet kunnossa, koska sen harjoituskeskusta pidetään Saksan hienoimpana. Sieltä löytyy jalkapallokenttien lisäksi myös telinevoimisteluradat, porealtaat, kiipeilyseinät ja henkilökohtainen makuuhuone jokaisen ykköshuoneen pelaajan käyttöön. Rahalla saa ja härällä pääsee.

Vakioveikkauksen SM-kisat päättyivät viime kierrokseen. Hienosti 28 jäsentä kerännyt Kansan Uutisten joukkue oli loppusijoituksissa 28/856. Ryhmässä voiton vei Arto Alho tuloksella 57. Vakiokolumnisteista eniten pinnoja (53) keräsi puolestaan Elina Vainikainen. Allekirjoittaneelle karttui 46 pistettä kuten kollega Jaakko Alavuotungille. Onnittelut jokaiselle ryhmäläisille – vääntö jatkuu taas ensi vuonna!

Vakioriviltä nostettakoon esiin erityisesti Barcelonan ja Real Madridin ”El Clasico”. Molemmat killuvat tuttuun tapaansa La Ligan kärjessä. Real on sarjassa vielä tappioitta ja sillä on kuuden pisteen etumatka Barcaan, joka kompuroi viime viikonloppuna 1-1 tasurin Real Sociedadille.

Kummallakin joukkueella on paljon väkeä sairastuvan puolella, joskin esimerkiksi polvivammasta toipuva Andrés Iniesta saatetaan nähdä kentällä. Realilta ovat varmuudella poissa ovat ainakin Gareth Bale ja Toni Kroos. Varmistetaan kakkonen ykkösellä, vaikka Barca ei ole aivan vakuuttava viime aikoina ollut.

Mainittakoon vielä, että kyseessä on bonuskierros ja 13 oikein voittoluokkaan lisätään 200 000 euroa.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 3.12. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 1(X), 1, 1(X), 2(X), 2(1), 1, 1, 1(X), X(1), 2, 2.