Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Viimeinen sana

Kansan Uutisten Facebook-sivun kommentteja on viimeksi kuluneen viikon aikana jouduttu poistamaan poikkeuksellisen suuri määrä. Syynä on se, että viikko sitten julkaisemamme uutinen pääministeri Juha Sipilän sukulaisten Terrafame-yhteyksistä poiki kymmeniä hyvien tapojen vastaisia kommentteja.

Oikeusasiamies selvittää, oliko Sipilä esteellinen, kun hallitus muutama viikko sitten myönsi Terrafamen toiminnan jatkamiseen sata miljoonaa euroa lisää. Samaan aikaan kajaanilaisyritys Katera Steel sai puolen miljoonan euron tilauksen Terrafamen pyörittämälle Talvivaaran kaivokselle. Katera Steelin omistajat ovat Sipilän sukulaisia.

Kukaan ei ole syyttänyt Sipilän olleen jakamassa sataa miljoonaa Talvivaaran jatkamiselle, jotta hänen lähipiirinsä yritys saisi sieltä tilauksia. Kyseessä on vain jääviysepäily, joka todentuessaankin olisi varsin vähäpätöinen rike.

Vähäpätöinen sen sijaan ei ole se reaktio – täysi raivo – jonka pelkkä epäilys pääministerin väärinkäytöksestä saa aikaan. KU:n ja muiden asiasta uutisoineiden välineiden kommenttipalstoilla vaaditaan verta kentälle.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on lyhyessä ajassa muuttunut niin kuumaksi, että ”saunan taakse” toivotetaan jokainen eri mieltä oleva.

ILMOITUS

On vaikea arvioida, onko kyse vain someraivosta, jota on helppo purkaa missä tahansa muutamalla näppäimistön painalluksella. Kun kyseessä eivät kuitenkaan ole vain anonyymit purkaukset verkon keskustelupalstoilla, vaan esiintymiset omalla nimellä vakiintuneissa uutismedioissa, on syytä kysyä, mitä tämä tarkoittaa yhteiskuntarauhan säilymisen näkökulmasta.

Sipilän varomaton menettely saa kokoaan suuremman merkityksen, kun ottaa huomioon hänen koko pääministerihistoriansa. Se alkoi isoilla leikkauslistoilla ja samaan aikaan isokenkäisille osoitetuilla vetoomuksilla osallistua ”talkoisiin”. Vapaaehtoista talkoomieltä ei löytynyt, mutta vetoomuksen kohteille maksettiin keväällä ennätys-osingot pörssiyhtiöistä.

Viime viikolla kaksi päivää ennen Sipilän Terrafame-yhteyksien julkituloa eduskunta vei hallituspuolueiden äänin läpi leikkauslistan, joka on osittain historiallinen. Koskaan aikaisemmin ei kansaneläkkeestä ole leikattu. Ja heti perään herää epäilys, että pääministeri on suosinut sukulaisiaan.

Kaikki julkisia varoja käyttävät voivat osallistua edes sen verran luottamustalkoisiin, että ovat tästä lähtien poikkeuksellisen huolellisia virkatoimissaan.

Sipilän kohdalla tilannetta pahentaa vielä hänen herkkähipiäisyytensä mediaa kohtaan. Hän loukkaantuu täysin perustelluista kysymyksistä. Taas viime viikonloppuna Sipilä oli sitä mieltä, ettei maan ja yrityksen johtamisessa ole mitään eroa. On siinä. Maata johdettaessa ei käytetä omia rahoja. Siksi niiden kanssa on oltava erityisen tarkka. Lisäksi maata johtaessa ollaan koko ajan julkisen sanan valvovan katseen alla, koska sellaista on demokratia.