Jarmo Lintunen

Postipankin Oma Markka-lehden päätoimittaja ja Kansan Uutisten pitkäaikainen, arvostettu kunnallistoimittaja Sirkka Ryhänen menehtyi marraskuun 20. päivää vasten yöllä Suursuon sairaalassa kesän ajan jatkuneiden sairauksien murtamana. Hän olisi täyttänyt 90 vuotta ensi tammikuun 2. päivänä. Vielä kevättalvella haaveillusta juhlinnasta Tampereella ei enää tullut totta.

Sirkka syntyi Lahden Hollolassa muurarin perheeseen Uudenvuoden päivänä 1927, mutta syntymäpäiväksi kirjattiin vasta arkipäivä. Sirkan isänpuoleinen suku oli tunnettuja vasemmistolaisia ja tytärkin sai nähdä ensimmäisen tasavallan kovemman puolen, myös naapurien ynseyden.

Ankarien sotavuosien jälkeen Sirkka kirjoitti ylioppilaaksi Lahden yhteiskoulusta keväällä 1946 ja pääsi kohta työhön SKDL:n paikallisen lehteen. Se joutui rahapulan takia kohta lopettamaan toimintansa, kuten muutama muukin suuren innostuksen vuosina perustettu vasemmistolehti. Sirkka pääsi kuitenkin jatkamaan toimittajan uraa Helsinkiin valtakunnallisessa Vapaa Sana -lehdessä.

Vahvana ammattilaisena Sirkka siirtyi 1970-luvun alkupuolella toimittajaksi silloisen Postipankin asiakaslehteen ja jäi eläkkeelle Oman Markan päätoimittajana.

Näihin aikoihin 60 vuotta sitten ilmestyivät uuden, näyttävän työväenlehden Kansan Uutisten näytenumerot, Vapaa Sana ja Työkansan Sanomat yhtyivät uutena lehtenä 1.1.1957 alkaen. Sirkka (silloin Tamminen) teki näyttävän uran kunnallistoimittajana. Tutuksi tulivat kunnallispolitiikan kuvioiden ohella kaupungin johto ja valtuutetut myös naapurikaupungeissa. Kielitaitoisena Sirkkaa myös kutsuttiin valtuuskuntien ulkomaanmatkoille tulkiksi.

Vuosien sanomalehtityön jälkeen Sirkkaa halutti vaihtaa työtä, mutta Kansan Uutisen toimittajan siirtyminen ns. porvarilehtiin oli 1960-luvulla lähes mahdotonta. Yleisradiossa ja joissakin valtiota lähellä olevissa laitoksissa ”virkakielto” ei ollut yhtä kova. Vahvana ammattilaisena Sirkka siirtyi 1970-luvun alkupuolella toimittajaksi silloisen Postipankin asiakaslehteen ja jäi eläkkeelle Oman Markan päätoimittajana.

Sirkka ja miehensä toimittaja Toivo Ryhänen toimivat kansandemokraattisissa järjestöissä. Eläkevuosina jäi aikaa nauttia kulttuurista, erityisesti rakkaasta musiikista, matkustella ja viettää aikaa Sirkan isän aikanaan perheelleen rakentamassa vaaleassa talossa metsän reunassa. Kukkolan pihapiirissä Sirkka ahersi yksin jäätyäänkin pitkät kesät kunnes terveys petti.

Politiikkaa ja ajan muutoksia Sirkka seurasi valppaasti ja osallistui viimeiseen talveen asti myös Helsingin sanomalehtimiesyhdistyksen senioritoimintaan ja kävi myös vasemmiston vanhojen tovereiden keskustelutilaisuuksissa.

Vuosien harventama ystäväpiiri yhtyy omaisten suruun.

Elsa Aaltonen, Sisko Kiuru, Sirkan työtovereita ja ystäviä