Lehtikuva/Mikko Stig

Juha Sipilän omistukset on piilotettu rahoituskuoriin.

Vasemmistoliitto vaatii pääministeri Juha Sipilää lopettamaan ”kiertelyn ja salailun ja tuomaan avoimesti julki sekä kirjeenvaihtonsa Yleisradion kanssa että yhteiskunnallisesti merkittävät sidonnaisuutensa”.

Puheenjohtaja Li Anderssonin aamulla julkistaman kannanoton pontimena on Sipilän ja tämän lähipiirin toiminta liittyen Terrafame- ja Talvivaara-yhtiöiden liiketoimintaan, joka on ollut viime päivien puheenaihe.

Yle julkisti keskiviikkona osan Sipilän viime viikolla Ylen toimittajalle lähettämistä sähköposteista. Sipilä muun muassa kirjoitti, että häntä saa arvostella, mutta pyysi pitämään lapsensa ja sukulaisensa sivussa. Lopuksi Sipilä kielsi käyttämästä viestiään julkisuudessa.

Sipilä ei ole suostunut julkistamaan Ylen kanssa käymäänsä koko kirjeenvaihtoa.

– Pääministerin ja Ylen kirjeenvaihdosta on saatava avoin ja perusteellinen selvitys, jotta on mahdollista arvioida, missä määrin pääministeri on vaikuttanut tai yrittänyt vaikuttaa Ylen journalistiseen sisältöön Terrafamea koskevassa uutisoinnissa, Li Andersson sanoo.

ILMOITUS

Ylen uutis- ajankohtaistoiminnasta vastaava päätoimittaja kielsi viime perjantaista alkaen julkaisemasta useita Sipilää ja Terrafamea koskevia jatkojuttuja tai niiden suunnitelmia.

– Niin pääministeri Sipilän kuin Ylen johdon toiminta herättää todella vakavia ja perustavanlaatuisia kysymyksiä, joihin pitää saada kunnolliset vastaukset, Andersson edellyttää.

”Myös Lehtomäen kytkökset avattava”

Vasemmistoliitto katsoo, että Terrafame- ja Talvivaara-toiminnan riippumattomuuden arvioimiseksi on välttämätöntä saada lisätietoa myös Sipilän valtiosihteerin Paula Lehtomäen ja tämän lähipiirin kytköksistä kyseiseen liiketoimintaan. Julkisten tietojen mukaan Lehtomäen mies olisi Talvivaaran keskeinen omistaja.

Lisäksi pääministeri Sipilä ei ole suostunut kertomaan niin sanottujen vakuutuskuortensa sisältöä, minkä vuoksi keskeinen osa hänen omistuksistaan on julkisuudelta piilossa.

Andersson korostaa suomalaisen yhteiskuntamallin perustuvan keskinäiseen luottamukseen ja avoimuuteen. Julkisen vallan käytössä läpinäkyvyyden vaatimus korostuu.

– Pääministeri on Suomen yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisin henkilö. Hyvän hallinnon periaatteet, lain velvoitteet ja kansalaisten luottamus edellyttävät, että pääministeri kertoo avoimesti kaikista omistuksistaan ja yhteiskunnallisesti merkittävistä sidonnaissuhteistaan. Sama vaatimus koskee myös muita korkeita vallan käyttäjiä, Andersson sanoo.

Jotta pääministerin ja tämän lähipiirin toiminnan lainmukaisuutta ja mahdollisia sidonnaisuuksia olisi mahdollista arvioida, Vasemmistoliitto vaatii ensinnäkin avointa ja perusteellista selvitystä Sipilän ja Ylen välisestä viestinvaihdosta Sipilälle viestejä lähettäneiden yksittäisten kansalaisten yksityisyyttä suojellen.

Toiseksi vasemmistoliitto vaatii, että valtiosihteeri Paula Lehtomäen perheen omistussuhde ja mahdolliset muut sidonnaisuudet Talvivaaraan ja Terrafameen selvitetään julkisesti.

Kolmanneksi vasemmistoliitto vaatii, että pääministeri Sipilä julkistaa välittömästi niin sanottujen rahoituskuoriensa sisällön ja kaikki muut mahdolliset sellaiset omistukset, joista hän ei ole aiemmin julkisesti kertonut.