Jarmo Lintunen

Viikon kysymys

Teknologiateollisuuden yrityksissä on töissä lähes 300 000 ihmistä. Heistä joka toisella on ammatillinen tutkinto. Teknologiateollisuuden yritykset ja oppilaitokset yrittivät TeknologiaTiistai -tapahtumapäivissä nostaa ammatillisen koulutuksen tarjoamia mahdollisuuksia näkyvämmiksi.

Kenelle ja miksi te näitä teknologia-alan opintoja esittelette, Teknologiateollisuuden asiantuntija Anne Ahkola-Lehtinen?

– Yrityksille, peruskoulun yläasteen opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen.

– Nuoret eivät välttämättä tiedä, mikä teknologiateollisuus on tai mitä opiskelu ammattioppilaitoksessa meidän aloille tarkoittaa. Haluamme tehdä näkyväksi, mitä teknologiateollisuuden yritykset tekevät.

Liittyykö kampanjanne ammatillisen koulutuksen tutkintouudistukseen?

ILMOITUS

– Sillä tavalla liittyy, että uudistus on yritysten kannalta positiivinen. Koulutukseen tulee tarjolle myös pienempiä tutkinnon osia, joilla pystytään täydentämään yritysten tarpeita.

– Kokonaiset tutkinnot kestävät vuosia, mutta nyt siirrytään siihen, että kuullaan myös yrityselämän tarpeita. Toivomme, että ne innostavat myös nuoria.

Mikä tutkintouudistuksessa on tulevien metallimiesten kannalta parasta?

– Koulutus ja työelämän tarpeet kohtaavat aiempaa paremmin. Ei kannata kouluttautua ”vain johonkin”, jos työelämä tarvitsee jotakin ihan muuta.

– Työelämä tarvitsee robotiikkaa, johon ei ole edes ollut koulutusta. Nyt mahdollisuus on tulossa.

Suomessa on haluttu kouluttaa ihmiset yliopistoissa. Riittääkö teille ammattikoulutuskin?

– Haluamme pitää huolta, että ammatillinen osaaminen säilyy. Tarvitaan osaajia. Yritystä ei kiinnosta, tuleeko osaaja ammattikoulutusta, ammattikorkeakoulusta vai yliopistosta.

– Myös oppilaitosten ja työpaikkojen yhteistyö on tärkeää. Yhteistyön avulla nuoret saavat huikean verkoston keskenään, koska he ovat yhdessä myös tulevassa työelämässä.

Onko metallimiehille töitä jatkossakin?

– Kyllä. Heille todella on töitä.