Lehtikuva/Mikko Stig

”Ei aikomustakaan rajoittaa lehdistönvapautta”, kommentoi pääministeri.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi hetki sitten eduskunnassa poikkeuksellista toimintaansa Terrafame-uutisoinnin yhteydessä.

Sipilä sanoi kiivastuneensa Yleisradion viime perjantaina julkaisemasta uutisesta, koska hänelle ei annettu riittävästi aikaa sen kommentoimiseen. Yle kysyi kommenttia 1,5 tuntia ennen kuin se julkaisi uutisen Sipilän yhteyksistä hänen sukulaistensa omistamaan yritykseen, joka on saanut urakan Talvivaaran kaivoksen toimintaa jatkavalta Terrafamelta.

Ensimmäisen asiasta kertoneen Kansan Uutisten toimintaa Sipilä sen sijaan kehui. KU kysyi pääministerin kommenttia ennen omaa uutistaan ja tarkensi asiaa vielä kahdella lisäkysymyksellä. Hän sanoi antaneensa vastaukset mielellään.

”Blogissa tunteet edellä”

Sipilä lähetti Ylen toimittajalle jopa noin 20 sähköpostiviestiä esimerkkinä saamastaan kielteisestä kansalaispalautteesta. Hän perusteli halunneensa osoittaa, mitä siitä seuraa, kun ei saa mahdollisuutta vastata väitteisiin.

Perjantaina asiasta kirjoitetussa blogissa tunteet olivat liikaa pinnalla, Sipilä myönsi. Hän sanoi perheensä kokeneen viime aikoina vaikeita asioita ja olevansa herkkä sille, että perhe joutuu osalliseksi hänen asemassaan kokemistaan asioista.

ILMOITUS

Ylelle lähettämissään viesteissä Sipilä sanoi luottamuksen olevan nollassa yhtiöön. Keskiviikkona hän tyynnytteli sen olevan ihan OK.

Jupakan seuraava vaihe on se, että oikeusasiamies selvittää Sipilän esteellisyyttä Terrafamen rahoituspäätöksessä. Ratkaisun jälkeen Sipilä lupasi selvittää asiaa lisää, jos siihen on tarvetta.

”Odotin anteeksipyyntöä, en selittelyä”

Pikareaktiot Twitterissä Sipilän tiedotustilaisuudesta olivat sellaisia, ettei Sipilä vieläkään tajua itse asian ydintä.

”On väärin päättäjältä edes ajatella vapaassa demokratiassa että median pitäisi nauttia pääministerin luottamusta. Vapaan median ei tarvitse”, totesi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Tiedotustutkija Anu Koivunen: ”Sipilä syyttää #Yle’n journalismia omasta tunnereaktioistaan. Hän vetoaa perheeseensä eikä tunnista vastuutaan pääministerinä.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson: ”Arvostelukyky petti selvästi. Olisin odottanut anteeksipyyntöä ja lupausta avoimuudesta, sen sijaan saimme pääministeriltä selittelyä.”

Ylen toimittaja Salla Vuorikoski: ”Sipilää koskevassa perjantain jutussa ei ollut vakavaa väitettä sukulaisten suosimisesta.”.