Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Miten Juha Sipilä hermo pitää, jos tulee todellinen kriisi?

Kansan Uutiset kertoi viime torstaina neutraalin uutisen: pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) on ollut läheiset yhteydet Talvivaaran kaivoksen käyttämään konepajaan Katera Steeliin. Kajaanilainen perheyritys osallistui vuonna 2012 kaivoksen metallitehtaan rakentamiseen ja on nyt palaamassa kaivokselle valtionyhtiö Terrafamen urakoitsijana.

Katera Steelin pääomistajat ovat Sipilän serkkuja. Sipilän aikuisten lasten omistama sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa Katera Steelistä viisi prosenttia.

Sipilä vastasi KU:lle sähköpostitse, ettei hänellä ole tietoa Katera Steelin liiketoiminnasta, omistajarakenteesta tai asiakkaista.

Sipilä on pelkästään itse syyllinen siihen, että hänelle kiusallinen asia velloo koko ajan suurenevin otsikoin päivästä toiseen.

Uutisessa Sipilää ei syytetty mistään, ei edes vihjailtu mitään. Oheisjutussa kuitenkin todettiin, että miljonääriksi tiedetyn Sipilän sijoitukset on piilotettu.

Jääviys nousi esiin

KU:n uutinen räjäytti verkkolehden uuteen kävijäennätykseen. Ensimmäisen jatkouutisen teki Iltalehti, jonka toimittaja Juha Ristamäki nosti esiin Sipilän mahdollisen jääviyden muutama viikko sitten päätetyn Terrafamen uuden sadan miljoonan euron rahoituspäätöksen yhteydessä.

ILMOITUS

Perjantaina Yle kertoinäyttävästi Katera Steelin Terrafamelta saaman tilauksen arvoksi vajaat puoli miljoonaa euroa.

– Jos pitää joku luku sanoa, niin puoli miljoonaa euroa, alle sen. Meillä yli puolen miljoonan euron hankinnat ovat isoja hankintoja, niin tämä on pieni, sanoi toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Sipilä suuttuu ja pyytää selvitystä

Tässä vaiheessa Kansan Uutisten ensimmäisenä kertoma uutinen oli johtanut aiheellisiin kysymyksiin pääministerin mahdollisesta esteellisyydestä Terrafamen rahoituspäätöksessä. Kukaan ei väittänyt Sipilän tehneen mitään rikollista tai edes isoa erhettä.

Kaikki muuttui perjantai-iltana, kun Sipilä julkaisi närkästyneen blogikirjoituksen, jossa hän syytti Ylen uutista vihjailevaksi. ”Minä kestän sen, että minua hakataan median puolelta, mutta sitä en hyväksy, että lapset ja sukulaiset vedetään asemani vuoksi lokaan”, pääministeri kiivastui.

Lauantaina tuli ilmi, että Sipilä on itse pyytänyt oikeuskanslerilta selvitystä esteellisyydestään Terrafamen pääomittamisessa. Selvityksen tekee eduskunnan oikeusasiamies.

Poikkeuksellisia viestejä Ylelle

Sipilän harkintakyky joutui vielä voimakkaammin kyseenalaiseksi keskiviikkoaamuna Suomen Kuvalehden kerrottua hänen raivostumisestaan Yleisradiolle. SK:n mukaan pääministeri lähetti perjantai-iltana lähes 20 viestiä yhdelle Ylen toimittajalle. Viesteissä oli pääministerin saamaa tuohtunutta kansalaispalautetta. Sipilä myös kertoi, että hän ei luota Yleisradioon lainkaan.

Viestit saanut Ylen toimittaja Salla Vuorikoski kertoi Iltalehdelle pitäneensä niitä hyvin poikkeuksellisina. Hän ehdotti aiheesta jatkojuttua.

– Minulla oli juttu jo puoliksi kirjoitettuna, kun Atte Jääskeläiseltä tuli tieto, että juttua ei tehdä. Olin yllättynyt, koska olin itse sitä mieltä, että kyseessä on uutinen. Toimituksen johto ei ollut samaa mieltä kanssani, joten en ole edistänyt juttuani sen jälkeen, Vuorikoski kommentoi Iltalehdessä.

Suomen Kuvalehti kertoi päätoimittaja Atte Jääskeläisen kieltäneen jatkojutut Sipilän sidonnaisuuksista. Jääskeläinen myönsi kirjoituksessaan Ylen verkkosivuilla keskeyttäneensä useiden jatkojuttujen tekemisen, koska ”asia on pantava sille kuuluviin oikeisiin mittasuhteisiin”. Hän kiisti, että Yle olisi luovuttanut päätösvallan asiassa toimituksen ulkopuolelle.

Nyt olemme tilanteessa, jossa oikeusasiamies selvittää pääministerin mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa. Kuka selvittäisi hänen suhteellisuudentajunsa? Sipilä on pelkästään itse syyllinen siihen, että hänelle kiusallinen asia velloo koko ajan suurenevin otsikoin päivästä toiseen.

On myös syytä olla huolissaan Suomen pääministerin paineenkestävyydestä. Jos hermo ei pidä suhteellisen pienessä asiassa, niin mitä sitten jos tulee kriisi?