Lehtikuva/Aku Häyrynen

Huolestuttava merkki fasististen arvojen normalisoitumisesta, sanoo Helsingin vasemmistonuorten puheenjohtaja Kaisa Liljanto itsenäisyyspäivän natsimarssista.

Helsinki ilman natseja –mielenosoitus vastustaa itsenäisyyspäivänä Helsinkiin kokoontuvia äärioikeistolaisia Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja 612-soihtukulkueen marsseja.

– Pidämme äärioikeiston mielenosoituksia huolestuttavina merkkeinä fasististen arvojen normalisoitumisesta, toteaa tapahtuman järjestäjiin kuuluvan Helsingin vasemmistonuorten puheenjohtaja Kaisa Liljanto.

Muut järjestäjät ovat Varisverkosto ja A-ryhmä.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi pitää uskomattomana, jos poliisi sallii väkivallalla politiikkaa tekevän ja Suomen valtion lakkauttamista ajavan natsijärjestön marssia Helsingissä itsenäisyyspäivänä.

– Poliisin on käytettävä mahdollisuuksiaan mielenosoituksen estämiseksi ja kaupunkilaisten turvallisuuden takaamiseksi, Ahlakorpi vaati alkuviikolla.

ILMOITUS

Edellisessä mielenosoituksessa kuolemantapaus

Pohjoismainen vastarintaliike on Suomen vastarintaliike SVL:n kattojärjestö. 612 on äärioikeistolaisia ryhmiä yhdistävä tapahtuma, jossa esimerkiksi Suomen Sisun ja hallituspuolue perussuomalaisten jäsenet marssivat yhdessä SVL:n kanssa. SVL:n aktiivia epäillään syyskuisesta kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä Asema-aukiolla.

– Uusnatsin aiheuttamasta kuolemantuottamuksesta ei ole kulunut kolmeakaan kuukautta kun hallituspuolueen jäsenet ovat jo marssimassa samassa mielenosoituksessa SVL:n aktiivien kanssa, A-ryhmän Alexa Salmi toteaa.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta on ilmoitettu poliisille. Järjestäjät ovat sitoutuneet mielenosoituksen väkivallattomuuteen ja ilkivallattomuuteen sekä edellyttävät sitä myös mielenosoitukseen osallistuvilta. Järjestäjät toimivat mielenosoituksen turvallisuuden ja sujuvuuden edistämiseksi. Mielenosoitus tulee käyttämään monipuolisesti ääntä protestin muotona sekä pyrkii valtaamaan katuja fasismilta näiden periaatteiden pohjalta.

”Eikö hallitus ota vieläkään vakavasti?”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson jätti viime viikolla hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, miten hallitus aikoo varmistaa, että väkivaltaisen historian omaava Pohjoismainen Vastarintaliike ei syyllisty uusiin väkivallan tekoihin.

– Vastarintaliike on syyllistynyt toistuvasti kiihotukseen kansanryhmää vastaan ja käyttänyt väkivaltaa omissa tapahtumissaan sekä hyökännyt poliittisia tapahtumia ja sivullisia kohtaan lukuisia kertoja. Järjestön aikaisemman toiminnan perusteella on selvää, että hälytyskellojen pitäisi soida aina kun ryhmä kokoontuu, Andersson sanoi.

Hallitus linjasi syyskuussa, että viranomaisille osoitetaan lisää voimavaroja puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan.

– Äärioikeiston nousu, järjestäytyminen ja väkivalta on ollut tiedossa pitkään. Onko tosiaan niin, että hallitus ei kaiken tapahtuneen jälkeen vieläkään suhtaudu Vastarintaliikkeeseen asian vaatimalla vakavuudella, Andersson hämmästeli.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu Asema-aukiolla 6.12. klo 14.30. Järjestäjien mukaan fasismin nousu on uhka vapaudelle ja tasa-arvolle yhteiskunnassa.