Lehtikuva/Jussi Nukari

”Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.”

Radio ja tv-toimittajien liitto (RTTL) syyttää Yleisradiota vähintään kolmen journalistin ohjeen rikkomisesta pääministeri Juha Sipilän Terrafame-uutisoinnin uusimmassa käänteessä.

Suomen Kuvalehti uutisoi keskiviikkona, että Ylen uutisten johto hyllytti pääministeri Juha Sipilän vaatimuksesta häntä koskevia juttuja ja kielsi uusien juttujen tekemisen. Lehden mukaan toimittaja Ruben Stiller sai aluksi kirjallisen varoituksen uhmattuaan kieltoa. Lehden mukaan varoitus tiettävästi peruttiin myöhemmin.

RTTL:n mukaan Ylen journalistinen johto rikkoo vähintään kolmea journalistin ohjetta. Ne ovat seuraavat:

Journalistin ohje numero 1: Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Journalistin ohje numero 2: Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

ILMOITUS

Journalistin ohje numero 3: Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

”Sananvapautta vaarannetaan”

RTTL muistuttaa Suomen olevan seitsemättä vuotta peräkkäin sananvapauden kärkimaa maailmassa. Perustava osa sananvapautta ja demokratiaa on se, että journalistit voivat uutisoida vapaasti, ja heillä on myös velvollisuus uutisoida poliittisten päättäjien erilaisista kytköksistä. Journalisteilla on oltava myös oikeus kertoa, jos tätä vapautta ja vastuuta yritetään jollakin tavalla rajoittaa.

Radio- ja televisiotoimittajien liitto ”on syvästi huolissaan siitä, että julkisen palvelun mediayhtiön journalistinen johto on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka vaarantavat vakavasti suomalaista sananvapautta, demokratiaa ja kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnassa tapahtuvista asioista. Jo epäily tällaisesta toiminnasta on omiaan nakertamaan demokratiaa”.

Liitto vaatii, että Yle antaa journalistien jatkossakin uutisoida yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista ilman rajoituksia.