Lehtikuva/Roni Rekomaa

”Ylen koko idea perustuu riippumattomuuteen”, kommentoi kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

”Tämä on todella järisyttävä uutinen. Se että pääministeri yrittää hiljentää itseensä kohdistuvan oikeutetut kysymykset ja kritiikin”, kommentoi vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki tuoretta tietoa, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä lähetti Ylen johdolle perjantain ja lauantain välillä useita viestejä Terrafame-yhteyksiinsä liittyen. Sipilä kirjoitti, että hänen luottamuksensa Yleen on ”täysi nolla”.

Vielä järisyttävämpää Arhinmäen mukaan on se, jos Yleisradion johto painostuksen alla jättää tekemästä journalismia maan korkeimmasta johdosta.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiisti keskiviikkona Ylen verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessaan, että pääministeri olisi vaikuttanut toimituksen johdon päätöksiin. Jääskeläinen kuitenkin pysäytti useiden aiheeseen liittyvien juttujen tekemisen Ylen toimituksissa.

”Nukkumaan Suomessa, herätys Puolassa”

Arhinmäki kommentoi aamulla Facebookissa Yleisradion koko idean ja verorahoituksen perustuvan riippumattomuuteen.

”Median ja Yleisradion erityisesti tehtävä on tarkastella kriittisesti valtaapitäviä. Jos Yleisradiossa tulee jonkun Berlusconin Italian tyyliin vain ´hallituksen radio`, putoaa pohja pois koko yleisradioperiaatteelta.”

ILMOITUS

”Mitä korkeammassa asemassa oleva vallankäyttäjä, sitä tarkemmin ja kriittisemmin toimintaa pitää käydä läpi. Pääministeri näyttää ajattelevan juuri päinvastoin. Hän tuntuu ajattelevan, että pääministeri olisi kriittisen journalismin ulottumattomissa”, kirjoittaa Arhinmäki.

Kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo kommentoi asiaa Twitterissä: ”Valemedian aikana Sipilä ja YLE tekevät mannaa disinformaatiolle ja kansan epäluottamukselle riippumatonta mediaa kohtaan.”

”Uskomaton juttu tapahtui. Menin nukkumaan Suomessa, mutta heräsinkin Puolassa!”, tviittasi politiikan tutkija Erkka Railo.

Myös tiedotustutkija Anu Koivunen otti esiin Puola-vertauksen: ”Suomi Puolan ja Unkarin tiellä. Asian vakavuutta ei voi kyllin korostaa. #Yle’n asema vaarassa.”

Kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso vaati Twitterissä Yleä julkistamaan Sipilän viestit sellaisenaan, ”jotta saamme kuvan siitä minkälainen johtaja Suomella on”.