Lehtikuva/Jussi Nukari

Suomen Kuvalehden mukaan Ylen johto hyllytti joukon pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yhteyksiä ja mahdollista jääviyttä koskevia jatkojuttuja ja vaihdatti keskusteluohjelmien aiheita toisiksi.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää Ylen verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessaan, että pääministeri olisi vaikuttanut toimituksen johdon päätöksiin. Jääskeläisen mukaan Yle päättää itse omasta linjastaan, ja maanantaina hän linjasi yksimielisesti toimituksen Ylen uutistoimituksen johdon kesken, että ”asia on pantava sille kuuluviin oikeisiin mittasuhteisiin”.

Jääskeläinen vahvistaa kirjoituksessaan Suomen Kuvalehden tiedon pääministerin viesteistä: Sipilä ilmoitti Ylelle perjantain ja lauantain välillä, että hänen luottamuksensa Yleen on ”täysi nolla” (Jääskeläisen sanat). Pääministeri välitti useita sähköpostitse saamiaan palautteita Jääskeläiselle ja ilmeisesti yhdelle jutun kirjoittaneista toimittajista.

”Yhteiskunta ei ole yritys, eikä media ole pääministerin alainen, jota voi komentaa ja painostaa.”

”Pääministerille olen ilmoittanut, että mielestäni uutisen julkaisemiselle oli perusteet, ja jutun tekemisessä on noudatettu hyvää journalistista tapaa”, Atte Jääskeläinen kirjoittaa.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stillerille olisi annettu tiistaina kirjallinen varoitus, joka olisi myöhemmin peruttu. Varoituksessa uhattiin SK:n mukaan irtisanomisella, jos Stiller ei noudattaisi johdon määrittämää linjaa.

ILMOITUS

Ylen ruotsinkielinen uutistoimitus kertasi maanantaina mediatutkija Anu Koivusen radiohaastattelussa toteamaa. Koivunen muistutti viestinnän perusteista ja tiedotusvälineiden tehtävistä sekä kehotti pääministeriä rauhoittumaan:

– Hänen pitäisi ottaa rauhallisesti. Tämä kuuluu asiaan, ja hänen toimintansa arvioidaan myöhemmin, kun on riittävästi faktoja pöydällä. Tässä ei ole mitään hälyttävää.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho arvioi maanantaina julkisessa Facebook-päivityksessään, että ”Sipilän medianvastaiset lausunnot eivät ole enää yksittäisiä sattumia”. Keskiviikkoaamuna Suomen Kuvalehden uutisen perusteella hän arvioi päivityksessään tuoreeltaan, että ”pääministeri ei toiminut lehdistönvapautta kunnioittaen”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti Facebookissa tuoreeltaan kantaa uusiin tietoihin:

”Minä olen toimittajan tytär, ja vaikka poliitikkona kaikkien muiden tavalla monesti olen joutunut myös vähemmän miellyttäviin haastattelutilanteisiin, pidän lehdistön ja tiedotusvälineiden vapautta, riippumattomuutta ja luotettavuutta jokaisen toimivan demokratian ja oikeusvaltion kulmakivenä.”

Anderssonin mukaan niin pääministerin kuin Ylen johdon toiminta ”herättää todella vakavia ja perustavanlaatuisia kysymyksiä”, joihin pitää saada kunnolliset vastaukset.

”Yhteiskunta ei ole yritys, eikä media ole pääministerin alainen, jota voi komentaa ja painostaa. Tällainen toiminta ei ole missään nimessä hyväksyttävää”, Andersson toteaa.

Keskustelu pääministerin yhteyksistä ja mahdollisesta jääviydestä lähti liikkeelle Kansan Uutisten kerrottua torstaina, että Sipilällä on läheiset yhteydet Talvivaaran urakoitsijaan.