Jarno Mela

Vain muutama viikko sitten järjestön mielenosoituksessa pahoinpidelty mies kuoli.

Vasemmistonuoret on huolissaan itsenäisyyspäivälle Helsinkiin suunnitellusta uusnatsijärjestöjen marssista. Ruotsista johdettu pohjoismainen ”vastarintaliike” ja sen Suomen-haara aikovat marssia kaupungissa vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun nuori henkilö kuoli tultuaan pahoinpidellyksi järjestön mielenosoituksessa. Myös viime vuonna Jyväskylässä uusnatsijärjestön kulkue muuttui pahoinpitelyiksi ja mellakoinniksi.

– On uskomatonta, jos poliisi sallii väkivallalla politiikkaa tekevän ja Suomen valtion lakkauttamista ajavan natsijärjestön marssia Helsingissä itsenäisyyspäivänä. Poliisin on käytettävä mahdollisuuksiaan mielenosoituksen estämiseksi ja kaupunkilaisten turvallisuuden takaamiseksi, vaatii Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi.

Uusnatsien mielenosoitus ja muut päivän rasistiset tapahtumat ovat saaneet ihmiset ja järjestöt liikkeelle järjestämään vastamielenosoituksia ja -tapahtumia. Vasemmistonuoret toivoo, että väkivallaton toiminta kasvattaa fasismia ja rasismia vastustavaa rintamaa.

– Sitoudumme toiminnassamme väkivallattomuuteen ja haluamme, että kuka tahansa voi osallistua fasismin ja rasismin vastustamiseen ilman pelkoa väkivallan uhriksi joutumisesta, Ahlakorpi toteaa.