Matti Matikainen

Liittojen yhteistyö tiivistyi uuden palkansaajajärjestön perustamisyrityksessä niin, että edessä voi olla useita liittofuusioita. Näin arvioi Jytyn puheenjohtajana jatkava Maija Pihlajamäki ja totesi Jytyn ottavan tässä aktiivisen roolin.

– On jokseenkin varmaa, että näemme lähivuosina liittofuusioita riippumatta siitä, tapahtuuko keskusjärjestörintamalla mitään uutta, Pihlajamäki sanoi Jytyn liittovaltuuston kokouksessa torstaina.

Noin 55 000 jäsenen Jyty on STTK:n neljänneksi suurin ammattiliitto.

Tiedotustilaisuudessa Pihlajamäki tarkensi, että hänestä liittofuusiot ovat mahdollisia myös keskusjärjestörajojen ylitse.

– Tulevaan on hyvä varautua. Rakensimme uutta keskusjärjestöä. Monelle jäi mieleen, että jotain tarttis tehdä. Kun siihen lisää yhteiskunnallisen murroksen ja jäsenmäärien laskun, saattaa olla liitot ryhtyvät etsimään uusia kumppanuuksia. Miksei sitä voisi tehdä yli keskusjärjestörajojen.

ILMOITUS

Jyty uudistaa omaa järjestörakennettaan mahdollisia yhteistyöhankkeita ajatellen. Periaatteena on yksi työnantaja, yksi yhdistys. Samalla tosin paikallista edunvalvontaa tuetaan työpaikkojen välisellä verkostolla.

Kuntasektorillakin liittoneuvotteluihin

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan kuntasektorikin siirtyy liittokohtaisiin neuvotteluihin. Seuraavat tuloneuvottelut hoidetaan kuitenkin vanhalla mallilla, eli palkansaajapuolella työehdoista neuvottelevat liittojen muodostamat kunnalliset neuvottelujärjestöt.

Jalonen totesi, että uudesta neuvottelumallista ei ole vielä sovittu. Samalla on ratkaistava, kuinka ja ketkä neuvottelevat kuntien, maakuntien ja maakuntien yhtiöiden työehdoista.

Pihlajamäki pitää nykyistä mallia hyvänä.

– Neuvottelemme pääsopijajärjestöinä. Jos mennään liittomalliin, sitten mennään. Asia ei ole vielä ollut esillä.

Perhevapaisiin vakuusrahasto

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tervehdyspuheessaan, että perhevapaiden uudistus otetaan hallituksen työlistalle. Päätökset tekee kuitenkin seuraava hallitus.

Jytyn Maija Pihlajamäki pitää uudistusta tervetulleena. Liiton mukaan paras malli olisi 6+6+6, eli äidille ja isälle kummallekin kuusi kuukautta ja kolmas jakso vanhempien päätöksen mukaan.

– Saataisiin kehitettyä naisten palkkatasa-arvoa, mutta ennen kaikkea saataisiin naiset töihin. Lämpimästi tervehdin sitä, että perhevapaiden kustannukset otetaan uuteen tarkasteluun.

Perhevapaiden kustannukset jakautuisivat Jytyn mukaan tasaisemmin, kun niitä varten perustettaisiin vakuutuspohjainen rahasto.

– Ei ole oikein, että vain naisen työnantaja joutuu osallistumaan kustannuksiin. Tasapuolisempaa mallia tulisi miettiä siten, että mukana olisivat sekä mies- että naisvaltaiset sektorit.

Vain naisvaltaiset alojen voimin asia ei Pihlajamäen mukaan etene.

Jytyn liittovaltuuston tuore puheenjohtaja Jani Loponen sanoo, että myös asenteissa olisi korjaamista.

– Ollaan varmaan sen verran konservatiivisia, että naista pidetään parempana hoitajana. Nuoremmalle sukupolvelle se ei ole enää kynnys. Itse jäin hoitamaan perheen toista lasta, kun vaimo oli hoitanut ensimmäistä. Edelleen kannustan miehiä lähtemään perhevapaille.