Saamelaisaktivisti pitää Standing Rockia käännekohtana oikeuskamppailussa.

Citibankin työntekijöitä odotti maanantaiaamuna mielenosoitus Helsingissä. Suomalais-saamelainen ryhmä aktivisteja vaati pankkia lopettamaan kiistanalaisen Dakota Access -öljyputken rahoittamisen Yhdysvalloissa.

Greenpeacen aktivistien mielenosoitus tukee Standing Rockissa öljyputkea vastustavia alkuperäiskansoja, joiden rauhanomaisiin kuukausia jatkuneisiin mielenosoituksiin poliisi on viime viikkoina vastannut rajun väkivaltaisesti.

– Standing Rock on käännekohta. Siouxit ovat pyytäneet apua ja pyyntöön vastaavat alkuperäiskansat ympäri maailmaa voimanaan rukous, solidaarisuus ja usko oikeudenmukaiseen ja tasa-arvoiseen maailmaan niin eri kansojen kuin ihmisen ja luonnon välillä. Tulevaisuuden sukupolvilla ei ole mahdollisuutta odottaa, että nykyjärjestelmä tulee järkiinsä. On pakko toimia itse, sanoo saamelaisaktivisti Pauliina Feodoroff.

Öljyputki uhkaa vettä

Dakota Access -öljyputkea pitkin on tarkoitus kuljettaa öljyä Pohjois-Dakotan liuskeöljykentiltä lähes 2 000 kilometrin matka Illinois´hin Yhdysvalloissa. Putken suunniteltu kulkureitti halkoo herkkiä luontoalueita ja Standing Rockin siouxien pyhiä hautausmaita. Mielenosoittajien mukaan öljyvuoto vaarantaisi puhtaan veden saatavuuden laajalla alueella, jolla elää miljoonia ihmisiä.

Standing Rockista on syntynyt alkuperäiskansojen oikeuskamppailun käännekohta. Siouxit ovat rauhanomaisesti vastustaneet öljyputken rakentamista keväästä asti, ja heidän tuekseen on liittynyt ihmisiä yli 200 alkuperäiskansaheimosta.

ILMOITUS

Greenpeacen Suomen maajohtajan Sini Harkin mukaan ilmastokatastrofin takia maailmaan ei mahdu uusia öljyputkia.

– Yksikään vastuullinen pankki ei voi lainata tällaiselle hankkeelle rahojaan, sanoo Harkki.

Mielenosoittajat vaativat, että Citibank vetää pois osuutensa yhteensä 2,5 miljardin dollarin lainasta. Pankkien myöntämää lainaa on nostamatta 1,4 miljardia dollaria, eikä hanketta voida toteuttaa ilman sitä.

Citibankin lisäksi hanketta lainoittavat muun muassa japanilainen Bank of Tokyo-Mitsubishi, kanadalainen TD Securities ja norjalainen DNB.

Perjantaina voimaan astuneen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet tarkoittavat, että fossiilisten polttoaineiden käyttö on lopetettava kaikkialla maailmassa seuraavien vuosikymmenten aikana. Dakota Access -öljyputken kuljettaman öljyn elinkaaripäästöt vastaisivat lähes kaksinkertaisesti koko Suomen viime vuoden ilmastopäästöjä, katsoo Greenpeace.