Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmisto–oikeisto-jako jyrkentyi viime vaalien jälkeen.

Sen enempää hallitus- kuin oppositiorintamakaan ei ole yhtenäinen. Erottavia asioita on rajan kummallakin puolella enemmän kuin yhdistäviä, kertoo ajatuspaja e2:n tutkimus Miksi hallitukset kompuroivat? Tutkimus puolueiden kannattajien näkemyseroista. Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 4 705 suomalaista.

Tutkimuksen mukaan keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajia yhdistää oikeistokonservatiivisuus. Erimielisiä ne ovat esimerkiksi EU-politiikasta, Venäjä-suhteista, maahanmuutosta, aluepolitiikasta ja työurien pidentämisestä.

Punavihreä oppositiotakaan ei ole yhtenäinen. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajia yhdistävät vasemmistolaisuus ja liberaalius, mutta ne ovat erimielisiä samoista asioista kuin hallituspuolueiden kannattajat.

– Hallituksen leikkauspolitiikan vastustaminen on ainoa asia, joka selkeästi yhdistää pääoppositiopuolueiden kannattajia, e2:n tutkija Jussi Westinen toteaa.

Perussuomalaisten protesti kuihtui

Äänestäjien liikkuvuus on ollut suurta vuoden 2015 vaalien jälkeen. Perussuomalaisista on siirtynyt äänestäjiä erityisesti SDP:hen, äänestämättömiin ja pienpuolueisiin.

ILMOITUS

– Perussuomalaiset tarjosivat vuosien 2011 ja 2015 vaaleissa kanavan protestille. Demokratian toimivuuteen pettyneet perussuomalaiset ovat nyt siirtyneet eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin tai heittäneet hanskat tiskiin. Vasemmistoon siirtyneet ovat tyytymättömiä leikkauksiin, e2:n tutkija Ville Pitkänen toteaa.

Keskustan jättäneet ovat huolestuneita eriarvoisuudesta ja arvioivat, ettei Suomessa pärjää enää yritteliäisyydellä ja ahkeruudella. Kokoomuksesta on siirtynyt äänestäjiä kahteen vastakkaiseen suuntaan: vihreisiin on liikkunut arvoliberaaleja, jotka haluaisivat Suomen kasvattavan globaalia vastuutaan. Perussuomalaisiin on siirtynyt suomalaisten etua korostavia arvokonservatiiveja.

Keskustalaiset oikeistoa

Vasemmisto–oikeisto-jako on syventynyt äänestäjäkunnassa 2000-luvulla ja erityisesti viime eduskuntavaalien jälkeen. Hallituspuolueiden kannattajien selvä enemmistö sijoittaa itsensä poliittiseen oikeistoon, pääoppositiopuolueiden vasemmistoon.

Lähes kaikki kokoomuslaiset ovat oikeistolaisia. Keskustalaisista itsensä vasemmalle sijoittaa 5 prosenttia, poliittiseen keskustaan 27 prosenttia ja oikealle 68 prosenttia. Keskustan kannattajien sijainti on pysynyt hyvin vakaana koko 2000-luvun ajan.

Punavihreät vasemmalle

Perussuomalaisten kannattajakunta on ottanut ison askeleen oikealle – nyt kaksi kolmesta sijoittaa itsensä oikeistoon. Vasemmistolaiset duunarit ovat siirtyneet ennen kaikkea SDP:hen, ja jäljelle ovat jääneet oikeistolaisemmat äänestäjät.

Vasemmistoliiton ja SDP:n, mutta myös vihreiden kannattajakunnat ovat vasemmistolaistuneet. Vihreiden kannattajista 69 prosenttia sijoittaa itsensä vasemmistoon. Vain 19 prosenttia vihreistä pitää itseään oikeistolaisena.