Lehtikuva/Jason Redmond

Vuosien 2007–2009 talouskriisi heikensi entisestään mustien ja latinoiden asemaa.

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssä valkoisen perheen keskimääräinen nettovarallisuus on 81 kertaa suurempi kuin mustan perheen. Näin toteaa Urban Instituten raportti, josta kertoi Washington Post -lehti keskiviikkona.

Valkoisen kotitalouden varallisuus oli keskimäärin 284 000 dollaria, kun mustalla kotitaloudella se on 3 500 dollaria.

Toinen pohjalla oleva ryhmä on latinot, joiden varallisuus on 13 000 dollaria.

Raportti torjuu ajatuksen, jonka mukaan tuloerot johtuisivat yksilöiden ominaisuuksista.

Lähelle valkoisia pääsevät kiinalaistaustaiset, joiden varallisuus on 220 000 dollaria. Korealais-, vietnamilais- ja intialaistaustaisilla varallisuus on selvästi suurempi kuin valkoisilla, intialaisilla jopa noin kaksinkertainen.

Vuosien 2007–2009 talouskriisi vei puolet mustien ja latinoiden varallisuudesta.

ILMOITUS

Rakenteelliset tekijät

Raportti torjuu ajatuksen, jonka mukaan tuloerot johtuisivat yksilöiden ominaisuuksista. Sen sijaan se korostaa tilanteen kehittyneen historian myötä rakenteellisten tekijöiden vaikutuksesta.

Esimerkiksi 1840-luvulla laki kielsi mustia omistamasta ravintoloita. Viime vuosikymmeninä taas on vedetty pikateitä halki mustien asuntoalueiden, jolloin kiinteistöjen arvot romahtivat.

Washingtonin 670 000 asukkaasta on mustia 48 prosenttia ja latinoja reilu 10 prosenttia. 1970-luvulla mustien osuus oli 70 prosenttia.

Koko alueen varallisuuserot ovat vielä edellä mainittua suuremmat, sillä valtaosa hyvin toimeentulevista valkoisista asuu kaupungin rajojen ulkopuolella esikaupungeissa, jotka sijaitsevat Marylandin ja Virginian osavaltioissa. On laskettu, että työviikon aikana Washingtonissa on yli miljoona ihmistä.