Lehtikuva/Thomas Watkins

Tutkinta saatetaan käynnistää vielä tämän vuoden aikana.

Arvostettu amerikkalainen Foreign Policy -lehti väitti maanantaina, että kansainvälisen sotarikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjä Fatou Bensouda olisi valmistelemassa syytteiden nostamista Afganistanin mahdollisista sotarikoksista.

Yhdysvallat ei ole ICC:n jäsen, mutta Afganistan on ollut vuodesta 2003 lähtien. Tämän vuoksi Afganistanissa sen jälkeen tehdyistä rikoksista voitaisiin syyttää myös amerikkalaissotilaita.

Lehden mukaan Bensouda käynnistää tutkinnan luultavasti Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen, mutta ennen tämän vuoden loppua.

ICC:n alustavassa raportissa todettiin rikoksia tapahtuneen.

Useat Afrikan maat ovat viime viikkoina ilmoittaneet eroavansa ICC:stä, koska niiden mukaan tuomiolle on joutunut vain afrikkalaisia, mutta ei rikkaiden ja vaikutusvaltaisten maiden edustajia.

Toteutuminen vielä kaukana?

ICC julkisti viime vuonna alustavan raportin, jonka mukaan Yhdysvallat on syyllistynyt Afganistanissa pidätettyjen alistamiseen fyysiselle ja psyykkiselle väkivallalle ja kidutukselle.

ILMOITUS

Esille saattaisi tulla myös Kunduzin sairaalan pommittaminen viime vuonna.

Foreign Policy huomauttaa kuitenkin, että syytteiden nostaminen lienee vielä kaukana, jos se edes toteutuu. Riittävien todisteiden kerääminen ja komentoketjun selvittäminen on vaikeaa ja vie aikaa.

Ja Bensouda tulisi työskentelemään kovassa poliittisessa paineessa.