Lehtikuva/Jussi Nukari

Tuleeko Helsinkiin mahdollisesti rakennettavaan Guggenheim-museoon valtion rahaa ja jos tulee, niin käänsikö Timo Soini takkinsa?

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen on selvä: jos Helsinki päättää Guggenheimin rakentamisesta, sille myönnetään vuosittain 1,3 miljoonan euron valtionosuus. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on rahat luvannut etukäteen.

”Olen lähettänyt eilen [keskiviikkona] Helsingin kaupungille ja museosäätiölle kirjallisen ennakollisen näkemyksen Guggenheim Helsinki –museon ottamisesta museoiden valtionosuusjärjestelmän piiriin, mikäli museon toiminta käynnistyy ja sen toiminta täyttää museolain ja –asetuksen edellytykset”, ministeri selvensi torstaina kantaansa.

Grahn-Laasosen mukaan asia voidaan toteuttaa ilman, että muiden museoiden rahoitus vähenisi.

Museon rakentamisen rahoittamiseen valtio ei osallistuisi.

ILMOITUS

Valtionosuuteen voidaan budjettivarojen lisäksi käyttää myös veikkausvoittovaroja, mutta ”valtion rahaa” sekin on.

Entä käänsikö perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini Guggenheim-asiassa takkinsa, niin kuin olen aiemmin tänään väittänyt?

Soini on aiemmin sanonut, että valtion rahaa ei hankkeelle tule missään muodossa. Torstaina Soini sanoi Ylen mukaan, että ”Guggenheimille ei tule rahaa valtiolta tämän hallituksen aikana”.

Myös perussuomalaisten ministeriryhmän on kerrottu tehneen päätöksen, ettei ”Guggenheim saa senttiäkään tältä hallitukselta”.

Avainsanoja ovat tämä hallitus.

Jos Helsinki tekee rakentamispäätöksen, museon rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2019, jolloin tämä hallitus vaihtuu ja valtionosuuden se saa sen jälkeen, kun museon toiminta käynnistyy, eli aikaisintaan seuraavankin hallituksen loppupuolella.

Tämä hallitus on kuitenkin se, joka rahat lupaa hankkeelle, jolle valtion rahaa ei pitänyt tulla missään muodossa.

Ei taida olla läpihuutojuttu sittenkään tässä hallituksessa, jos Soini sana pitää.