Jarmo Lintunen

Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2016 taidepalkinto on myönnetty Aulikki Oksaselle tunnustukseksi hänen ansiokkaasta työstään kirjailijana.

Toimikunta perustelee palkintoa erityisesti Oksasen tuotannon monipuolisuudella ja laajuudella:

Aulikki Oksanen (s. 1944) on tehnyt mittavan uran runoilijana, prosaistina ja dramaatikkona.

Aulikki Oksanen on tehnyt mittavan uran runoilijana, prosaistina ja dramaatikkona.

Oksanen on julkaissut 22 kirjaa sekä näytelmiä ja lyriikoita. Esikoiskirjansa Hevosen kuolema hän julkaisi vuonna 1966. Hän on ollut myös esiintyvä taiteilija ja omien teostensa kuvittaja.

Oksanen kertoo elämästään tekstein, valokuvin ja piirroksin teoksessa Piispa Henrikin sormi ja muita katkelmia (2004).

ILMOITUS

Se kuvaa hänen nuoruutensa Ylioppilasteatteria ja poliittista laululiikettä, kirjailijaksi kasvamista, äitiyttä ja isoäitiyttä, luomisvoimansa polttoaineena toimivaa yhteiskunnallisen sanomisen pakkoa, sekä sitä suurinta, rakkautta.

Vuonna 1970 hän antoi kasvot köyhyyteen johtavalle asunto- ja eläkepolitiikalle tv-elokuvassa Aliisa, jonka nimirooli jäi Siiri Angerkosken viimeiseksi rooliksi.

Viime vuonna ilmestyi kokoomateos Helise, taivas! Valitut runot 1964-2014. Tuoreinta satoa löytyy myös runo- ja laulualbumilta Voi kuinka myrsky rauhoittaa.

Levyllä Oksanen lukee runojaan, joita Vuokko Hovatta ja Zarkus Poussa tulkitsevat sävellettyinä.

Oma elämä tuottaa taiteeseen tummiakin sävyjä

Moni Oksasen sanoittama laulu on kohonnut klassikoksi: Sinua, sinua rakastan, Laulu siirtotyöläisestä, Balladi Ilmarista, Kuka kertoisi minulle, Huomenna on paremmin.

Laulaen esitetty kysymys ”Kenen joukoissa seisot?” on noussut symboliksi koko 1960-70-lukujen poliittiselle liikehdinnälle ja kantaaottavalle taiteelle.

– Sellaiset termit kuin poliittinen laululiike ja poliittiset laulut ymmärretään melko kapeasti, Oksanen sanoi Kansan Uutisten haastattelussa vuonna 2014.

– Monissa lauluissani rakkaus, tunteet ja järki sekoittuvat poliittisiin teemoihin, ei niitä voi erottaa toisistaan. Eihän rakkaus ole erillään muusta elämästä.

Erillään elämästä eivät ole myöskään Oksasen tekstit.

– Runoni ja kirjani kumpuavat lähes kautta linjan oman elämäni kokemuksista ja tuntemuksista, tummistakin, kertoi tuolloin 70-vuotissyntymäpäiviään ja taiteilijajuhlaa viettänyt taiteilija.

– Suhtaudun intohimoisesti myös piirtämiseen ja maalaamiseen. Haluan ylitellä taiteen raja-aitoja sen mukaan, miltä itsestäni milloinkin tuntuu.

Runot voivat olla Oksasen mielestä kesyttömiä.

– Runo hakee aina itse oman tilansa. Runot ovat kuin villieläimiä, ei niitä voi komennella ja pitää sylissä. Runojen pitää antaa tulla lähelle. Niitä pitää kuunnella, katsella ja olla alttiina.

Vuosittainen tunnustus

Uudenmaan taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle.

Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.