Lehtikuva/Daniel Leal-Olivas

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Moskovassa sijaitseva toimisto suljettiin tiistaina.

Amnestyn toimiston työntekijät havaitsivat keskiviikkoaamuna töihin saapuessaan, että toimiston ovet oli yllättäen sinetöity. Ovelle oli laitettu paikallisviranomaisten varoitus, jossa kiellettiin sisälle meneminen.

– Emme tiedä, mikä on aiheuttanut moskovalaisten viranomaisten päätöksen olla päästämättä työntekijöitämme toimistoonsa. Tämä tuli epämiellyttävänä yllätyksenä ilman ennakkovaroitusta, Amnestyn Eurooppa-työn johtaja John Dalhuisen sanoi.

– Tälle voi olla monta selitystä, kun ottaa huomioon ilmapiirin, joka Venäjällä vallitsee kansalaisyhteiskunnan suhteen. Nyt on kuitenkin liian aikaista tehdä johtopäätöksiä. Me yritämme selvittää tilannetta mahdollisimman nopeasti. Toivomme todella paljon, että tälle meidän työhömme kohdistuvalle takaiskulle on yksinkertainen hallinnollinen selitys, Dalhuisen sanoo.

Kaupunki omistaa tilat

Amnestyn Moskovan-toimiston tilat on vuokrattu kaupungilta. Toimiston ovella olleessa lyhyessä viestissä todetaan, että pääsy toimistolle on kielletty, paitsi paikallisviranomaisten seurassa. Lukot ja hälytysjärjestelmät on poistettu. Myös sähköt näyttivät olevan poikki.

– Olemme sataprosenttisen varmoja, että olemme täyttäneet velvollisuutemme vuokralaisina, sanoi Dalhuisen.

Amnestyn työntekijät soittivat paikallisviranomaisten lapussa mainittuun paikallisviranomaisten numeroon selvittääkseen tilanteen. Numerosta ei kuitenkaan vastattu.