Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ari Ojapelto

Tamperelainen tietokirjailija ja yhteiskuntakeskustelija.

Kirjoittanut kirjat Lisääkö automaatio kilpailukykyä vai työttömyyttä? (1989), Ahneuden aika (2006) ja Kasvun loppu (2016). Lisäksi kirjoittanut osioita kolmeen kirjaan sekä tehnyt satoja kirjoituksia medioihin.

Ennustanut oikein 1990-luvun alun laman sekä 2000-luvulla IT-kuplan puhkeamisen ja finanssikriisin.

Tietokirjailija Ari Ojapellon uuden kirjan mukaan poliitikkojen pitää ratkaista kolme ongelmaa. Nykyinen talous- ja pankkijärjestelmä estää muutokset.

Maailman ja Suomen tilanne on vakava. Tietokirjailija Ari Ojapellon mielestä markkinoilla on tilaus erilaisille vallankumouksille ja joukkoliikkeille.

Ojapellon kirja Kasvun loppu! – ilman ostovoimaa ei ole kasvua esittelee tarkasti, miten suurin piirtein kaikki on pielessä.

Ojapellon mukaan ongelmat johtuvat muun muassa huonosta talous- ja pankkijärjestelmästä, digitalisaatiosta, globalisaatiosta, markkinavoimista, verotuksen keventämisestä, eurovaluutasta, veroparatiiseista ja velkaantumisesta.

ILMOITUS

Asiantuntijat kävivät keskustelun kirjasta ja sen teemoista kirjanjulkistustilaisuudessa Helsingin yliopistolla.

– Kirja osoittaa, että rahavallan keisarilla ei ole vaatteita, sanoo keskustelua johtanut toimittaja Veli-Antti Savolainen.

Pankit ovat
ryöstäneet

Ojapellon mukaan poliitikkojen on ensimmäiseksi ratkaistava finanssikriisi. Nykyinen pankki- ja rahoitusjärjestelmä ei ratkaise mitään.

– Tämä on järjetön helvetinkone. Pankit ovat ryöstäneet vallan poliitikoilta. Pankkien konkurssit ovat vääjäämättömiä.

Ojapelto toteaa, että talouden ongelmia voitaisiin korjata muun muassa verotuksella.

– Olemme luisuneet verokilpailuun. EU:ssa on vähän joka maassa veroparatiisi.

Ojapellon mielestä tuotantoa pitäisi verottaa, tekeepä työn kone tai ihminen.

Johdannaiset ja varjopankit täytyisi kieltää sekä ottaa käyttöön kovennettu Tobinin vero. Suomen pitäisi saada oma valuutta takaisin.

Ojapellon mukaan raha maailmassa ei liiku, koska rahaa on jossakin ja joillakin niin paljon. Samaa kysymystä pohtivat muutkin.

– Miksi rahan on kannattavampaa jäädä rahaprosessiin kuin tulla reaaliprosessiin. Raha ei mene alas tuotantoon, miettii hallintotieteen emeritusprofessori Risto Harisalo.

Ostovoima mennyt
ja tuloerot kasvaneet

Toiseksi on ratkaistava työttömyys.

Ojapellon mukaan kukaan ei puhu teknologian aiheuttamasta järjestelmäviasta, joka vähentää verotuloja. Tuotannon kasvu ja tuotot eivät enää ohjaudu kasvun suhteessa kansalaisten ostovoimaksi, joka mahdollistaisi talouden kasvun.

– Isoin duuni olisi saada ostovoimaa, komppaa toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Poliitikot eivät halua tai pysty muuttamaan talousjärjestelmää kyvyttömyytensä tai tietämättömyytensä vuoksi.

– 62 ihmistä omistaa yhtä paljon kuin 3,7 miljardia ihmistä. Olemme sosiaalisessa räjähdyspisteessä. Trump on oire asiasta, sanoo SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Samalla tuloerot kasvavat.

– Olemme hävinneet tuloerotaistelun, tai ainakin taistelleet huonosti. Palkkatyö on muuttunut yrittäjyydeksi. Työttömyys on kasvanut ja veropohja rapautunut. Tuloja muunnellaan pääomatuloiksi, Sund toteaa.

Työpaikkoja ei tule lisää, vaikka yritysten edellytyksiä on parannettu tuntuvasti.

Tekniikan ja alojen kehittymisen vuoksi ihmisten siirtyminen alalta toiselle on hankalaa.

– Minulla oli 15 – 26-vuotiaana 18 ammattia. Nykyään alanvaihto on vaikeaa, Harisalo myöntää.

Ojapelto ei usko, että maahanmuuttajille olisi Suomessa töitä. Hänen mielestään tulijat eivät pelkällä olemassaolollaan paranna taloutta. Ojapelto kuitenkin huomauttaa, että pakolaisia pitää auttaa.

Ilmastonmuutos
tuhoaa ideologian

Kolmanneksi on ratkaistava ilmastonmuutos.

Ojapellon mielestä ilmastonmuutos tuhoaa nykyisen talousjärjestelmän ideologisen perustan, joka ei toimi suurta kollektiivista toimintaa edellyttävien ongelmien ratkaisemisessa. Lämpenemisen estäminen vaatii ongelman aiheuttaneiden markkinavoimien hillitsemistä.

Ihmiset elävät markkinaehtoisuudessa.

– Ilmastonmuutos puolestaan on isoin sosialistinen projekti koskaan. Maapalloa pelastetaan maailmanlaajuisella poliittisella päätöksenteolla, Sund avaa ristiriitaa.

Ei tietoa toimittajilla
eikä taloustieteilijöillä

Ojapelto toteaa, että uusliberalistiset taloustieteilijät eivät osaa ennustaa talouskriisejä eivätkä uskalla aidosti keskustella. Heidän pitäisi korvata bruttokansantuote jo kehitetyillä uusilla mittareilla.

Valtamedia on Ojapellon mielestä valtaeliitin väline, joka tarjoaa viihdettä. Taloudesta uutisoivat toimittajat ovat ammattitaidottomia eikä heidän asiaosaamisensa ole riittävä.

– Kirjassa nautin journalistien ryöpyttämisestä, Erkki Tuomioja naurahtaa.

Ari Ojapelto: Kasvun loppu! Ilman ostovoimaa ei ole kasvua. VS-Kustannus 2016. 521 sivua.

Ari Ojapelto

Tamperelainen tietokirjailija ja yhteiskuntakeskustelija.

Kirjoittanut kirjat Lisääkö automaatio kilpailukykyä vai työttömyyttä? (1989), Ahneuden aika (2006) ja Kasvun loppu (2016). Lisäksi kirjoittanut osioita kolmeen kirjaan sekä tehnyt satoja kirjoituksia medioihin.

Ennustanut oikein 1990-luvun alun laman sekä 2000-luvulla IT-kuplan puhkeamisen ja finanssikriisin.