TV

Howard Hawks, mestariohjaaja (Howard Hawks: American Artist, 1997) on informatiivinen, kiehtova ja viihdyttävä henkilödokumentti amerikkalaisen elokuvan merkittävästä klassikosta.

Dokumentin loppupuolella ikääntynyt Hawks (1896–1977) toteaa olevansa tarinankertoja, ei taiteilija.

Tyypillistä Hawks-filmille ovat kovan luokan miespuoliset ammattilaiset vaativissa olosuhteissa.

Varakkaan perheen jälkeläinen Hawks aloitti jo mykkäfilmin aikana ja työsti yhden uransa parhaista elokuvista aivan äänielokuvan alussa. Kysymys on rikosklassikosta Arpinaama (Scarface, 1932). Sen hienouksia erittelee fiksusti ohjaaja Walter Hill. Hän on katsonut muutenkin tarkoin Hawksinsa ja esittää jatkossa monia päteviä pointteja mestarin ohjaustöistä.

Sanansa sanottavana on myös Hillin kollegoilla Peter Bogdanovichilla, William Friedkinilla ja Michael Mannilla. Näyttelijöistä Hawks-muistumiaan kertaavat Lauren Bacall, Angie Dickinson ja James Caan.

Bacall kertoo myös Hawksin häneen osoittamasta henkilökohtaisesta kiinnostuksesta. Kuvioon ilmestyi kuitenkin pian kolmas pyörä, herra nimeltä Humphrey Bogart.

ILMOITUS

Hawks oli kotonaan eri lajityyppien parissa ja loi niiden puitteissa selkeän, hänelle ominaisen jatkumon (”hawksilaisuus”). Tämä koskee sekä henkilöhahmoja että tematiikkaa. Tyypillistä Hawks-filmille ovat kovan luokan miespuoliset ammattilaiset vaativissa olosuhteissa.

Naiskuvan suhteen Hawks todetaan dokumentissa hyvin moderniksi.

Angie Dickinsonin osuvan huomion mukaan sama naishahmo toistuu yhä uudelleen: tämä on naseva, itsevarma ja sähäkkä ja näillä ominaisuuksilla varustettuna tasavertainen toimija miesten keskellä. Hawks itse murjaisee lakonisesti: ”Sitä parempi, mitä enemmän muistuttavat miehiä”.

Dokumentin herkkupaloina nähdään valaisevia otteita lukuisista Hawks-filmeistä, muun muassa kohtausten erilaisia versioita Bogartin ja Bacallin tähdittämästä dekkarimysteeristä Syvä uni (The Big Sleep, 1946). Se esitetään heti dokumentin perään.

Sunnuntaina esitettävä Hätä ei lue lakia (Bringing Up Baby, 1938) on mainio screwball-komedian klassikko, jossa Hawks näyttää taituruutensa tilannekomiikan ja siihen liittyvän replikoinnin parissa. Pääosissa näyttämön sähköistää eloisa kaksikko Cary Grant ja Katharine Hepburn.

Oman tarkennuksensa Kevin Macdonaldin ohjaamassa dokkarissa saa Hawksin ja Nobel-palkitun kirjailijan William Faulknerin yhteistyö.

Howard Hawks, mestariohjaaja. Teema lauantaina klo 21.00. Areena kuukausi 14 päivää.

Syvä uni. Teema lauantaina klo 21.57.

Hätä ei lue lakia. Teema sunnuntaina klo 18.00. Areena 30 päivää.