Lehtikuva

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi arvioi, että Metsähallituksen lomautukset ovat pakkoyhtiöittämisen seurausta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi perää hallituksen vastuuta Metsähallituksen metsureiden lomauttamisessa. Metsähallitus ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut, ja todennäköisesti kaikki Metsähallituksen palveluksessa olevat 357 metsuria lomautetaan tammi-maaliskuun ajaksi.

Työllisyyttä luvattiin edistää

Metsähallitus oli suuren julkisen keskustelun kohteena viime talvena, kun metsätaloustoiminnot yhtiöitettiin. Vasemmistoliitto ja Mustajärvi piti aktiivisesti esillä Metsähallituksen yhteiskunnallista tehtävää lakia käsiteltäessä. Kysymys on tärkeä etenkin Mustajärven omassa vaalipiirissä Lapissa, jossa Metsähallituksen palveluksessa työskentelee noin 150 metsuria.

– Metsähallituslakiin kirjattiin, että työllisyyttä edistetään pohjoisessa. Tässäkö näemme Sipilän hallituksen työllistämistoimet, kun kaikki metsurit aiotaan lomauttaa kolmen kuukauden ajaksi. Näinkö nopeasti hallitus aikoo syödä työllisyyslupauksensa? Mustajärvi kysyy.

”Tunnustaako hallitus?”

Mustajärven mukaan Metsähallituksen yt-neuvotteluissa näkyy metsätalousliiketoiminnan siirtäminen osakeyhtiömuotoon.

– Hallitus piiloutui EU:n selän taakse yhtiöittämisvimmassaan. Oikeasti EU ei pakottanut yhtiöittämään Metsähallitusta, tämän selvitimme komissiolta moneen kertaan. Tämä oli Sipilän hallituksen ideologinen valinta, ja nyt näemme sen hedelmät.

– Tunnustaako hallitus, että pakkoyhtiöittäminen tehtiin virheellisin perustein?

Mustajärvi ja muut vasemmistoliiton kansanedustajat jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien Metsähallituksen lomautuksia. Hallituksen on vastattava kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin kolmen viikon kuluessa.