Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Belgian ranskankielinen hallintoalue Vallonia on ainakin toistaiseksi jumiuttanut EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen CETA:n allekirjoittamisen, joka oli suunniteltu torstaiksi.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on sitä mieltä, että Vallonian huoli eurooppalaisten sosiaali- ja ympäristöstandardien kohtalosta on aiheellinen.

”Vapaa kauppa voi lisätä hyvinvointia, jos se toteutetaan reilusti. CETA ja Yhdysvaltain kanssa sovittava TTIP-sopimus eivät kuitenkaan ole varsinaisia vapaakauppasopimuksia, vaan laajoja sekasopimuksia”, kirjoittaa Kyllönen EU-viikkokatsauksessaan.

Kyllönen muistuttaa, että TTIP ja CETA määrittelisivät uudelleen paitsi maailmankaupan pelisääntöjä myös monia muita kysymyksiä: ympäristönsuojelua, yksityisyydensuojaa, kuluttajien oikeuksia ja julkista valtaa.

”Vasemmisto on huolissaan myös siitä, kuinka sopimukset estäisivät palveluiden palauttamista julkiseen tuotantoon”, kirjoittaa Kyllönen.

Kiistanalaisen investointisuojan lisäksi ongelmallisia ovat Kyllösen mukaan myös komission käyttämät laskelmat TTIP:n ja CETA:n vaikutuksista talouteen ja työllisyyteen, sillä realistisemmat mallinnukset ennustavat sekä CETA:n että TTIP:n pahentavan työttömyyttä.