Lehtikuva/Mohammed Huwais

Tulitauko päättyi sunnuntaina pommituksiin pääkaupungissa. Paavo Arhinmäki kysyi vientiluvista viime talvena.

Jemenin kolmipäiväinen tulitauko päättyi sunnuntaina Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuihin pääkaupungissa Sanaassa. Jemenin sodassa on kuollut lähes 6 900 ihmistä, kolme miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan ja vielä useammat ovat ruoka-avun tarpeessa. Saudi-Arabian johtama liittouma pommittaa pääkaupunkia hallitsevia huthi-kapinallisia ja heidän joukossaan siviilejä.

Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkosto SaferGloben maanantaina julkaistavan Suomen asevalvontaraportin mukaan Lähi-idästä on tullut Suomen aseviennin kärkialue. Suomesta vietiin aseita Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin yli 30 miljoonalla eurolla vuonna 2015. Lisäksi Patrialle myönnettiin marraskuussa 2015 lupa panssariajoneuvojen vientiin Arabiemiraatteihin.

Pääministeri Juha Sipilä kiisti sunnuntaina linjan muuttuneen, vaikka vielä vuonna 2014 ulkoministeriö kertoi Suomen tiukentaneen asevientiä Saudi-Arabiaan ja Lähi-idän maihin. Euroopan parlamentti asettui keväällä tukemaan asevientikieltoa Saudi-Arabiaan.

”Riskit ovat toteutumassa”

Suomen asevienti Lähi-itään nousi esille jo viime talvena, kun kansanedustaja Paavo Arhinmäki kysyi asiasta viitaten juuri Jemenin sotaan.

”Kun Suomi joulukuussa 2011 päätti kranaatinheittimien myynnistä Saudi-Arabiaan, äänestivät vasemmistoliiton ministerit vientiä vastaan. Nyt nuo silloin uumoilemamme riskit ovat toteutumassa”, Arhinmäki totesi kysymyksessään helmikuussa.

ILMOITUS

Euroopan unionin yhteisessä kannassa puolustusmateriaalin vientivalvonnasta edellytetään muun muassa, että vientilupa on evättävä, jos on olemassa ”vastaanottavan ja toisen maan välinen aseellinen konflikti tai sellaisen todennäköisyys”.

Arhinmäki totesi, että Jemenin sota ja Arabiemiraattien osallisuus siinä on itsestään selvästi tällainen konflikti.

Valtioneuvosto myönsi viime vuoden marraskuussa Patrialle luvan myydä 40 panssaroitua AMV -ajoneuvoa Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, joka on sotinut maaliskuusta 2015 lähtien Jemenin shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Puolet väestöstä sota-alueilla

Puolustusministeri Jussi Niinistön vastauksen mukaan Yhdistyneet arabiemiraatit kuuluvat eräiden muiden maiden ohella Saudi-Arabian johtamaan koalitioon, joka toimii Jemenissä ”maan laillisen hallituksen pyynnöstä turvallisuustilanteen vakauttamiseksi”.

YK on arvioinut liittouman vakauttavan tilannetta jo niin paljon, että peräti 80 prosenttia jemeniläisistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Puolet maan väestöstä elää sota-alueilla.

Vasemmistonuoret vaatii hallitusta perumaan myöntämänsä asevientiluvat sotaa käyviin maihin kuten Saudi-Arabiaan, tai Turkin kaltaisiin maihin, ”jotka ovat surullisen kuuluisia ihmisoikeusloukkauksistaan”.

– Asekauppa levottomaan Lähi-itään ylipäänsä on arveluttavaa, sillä koskaan ei voi varmuudella tietää, kenen käsiin aseet lopulta päätyvät, eikä Suomen tulisi omalla toiminnallaan ruokkia alueen konflikteja. On myös syytä pohtia, millaisen viestin Suomen vastuullisuudesta ja arvoista antavat kauppasuhteet autoritääristen ja ihmisoikeuksia polkevien hallitusten kanssa, erityisesti kun vientituotteena ovat sotatuotteet, huomauttaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi.

Vasemmistonuoret vaatii, että hallitus ottaa asevientilupien perustelut uudelleen tarkasteluun.

– Suomen on jatkossakin oltava ihmisoikeuksia kunnioittava ja vastuullinen rauhanturvaaja sekä konfliktien ratkoja, ei se taho, joka euronkuvat silmissä ruokkii aseellisia konflikteja ja humanitääristä kriisiä, Ahlakorpi toteaa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!