Eeva-Liisa Mannerin, Pentti Saaritsan ja Saila Susiluodon runot taipuivat kantaatiksi.

Koiton Laulu -kuoron lokakuisen konsertin pääteoksena kuullaan kanta-esitys Kaapo Ijaksen teoksesta Ekokalypsi – kantaatti kuorolle ja orkesterille.

Teos on sävelletty Eeva-Liisa Mannerin, Pentti Saaritsan ja Saila Susiluodon runoihin.

Vaikka kantaatin tekstit ovat eri vuosikymmeniltä, ovat ne kaikki säveltäjän mielestä ajankohtaisia. Teksteistä tulee mielleyhtymiä niin luonnonkatastrofeihin kuin ihmisten vieraantumiseen toisistaan.

Pohjavesi nousee, kellarit ovat jo täynnä,

pelko nousee, pelko kätketään

ahdistavaan tahdikkuuteen,

ilmirikoksiin.

(Eeva-Liisa Manner; katkelma runosta Äärettömyyttä ja lunta)

Vetoomus luonnon ja ihmisen puolesta

– Ihmisten vuosikymmeniä jatkunut piittaamattomuus luontoa kohtaan näkyy tänään selkeämmin kuin koskaan, sanoo säveltäjä ja Koiton Laulun taiteellinen johtaja Kaapo Ijas.

– Saasteet, eläinten ja hyönteisten sukupuutot ja ilmastonmuutos tuovat tullessaan myös sosiaalisia katastrofeja, kun esimerkiksi vesikonfliktit ajavat miljoonia ihmisiä kotiseuduiltaan.

Temppeliaukion kirkossa järjestettävää konserttia kuvataankin vetoomukseksi inhimillisyyden, luonnonsuojelun ja yhteisöllisyyden puolesta.

Ja kun kaikki viimein alkoi

se oli lopun alkua;

olisihan se pitänyt tietää

mutta mitä ne, mitä me siitä

kun oli tuhat vuotta hyvää aikaa.

(Pentti Saaritsa; katkelma runosta Seitsemäs enkeli)

Konsertin avaa Erkki Salmenhaaran Missa profana, jonka teksti on Salmenhaaran ja Teivas Oksalan. Salmenhaara itse kuvaili maallisen messunsa sanomaa humaaniksi, yleisinhimilliseksi ja eetilliseksi.

Illan viimeisenä numerona mezzosopraano Pihla Terttunen laulaa neljännen osan Gustav Mahlerin kolmannesta sinfoniasta.

Koiton Laulu esiintyy yhdessä ArtsOrchestran kanssa. Orkesterissa soittaa musiikin opiskelijoita muun muassa Taideyliopistosta.

Salmenhaara – Ijas – Mahler: Ekokalypsi. Perjantaina 28.10.2016 klo 19. Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, Helsinki.
Liput ovelta 20/12 euroa ja Tiketistä 22,50/13,50 euroa.