Lehtikuva/Mohammed Huwais

Syyrian hallinnon ja Venäjän pommitukset Syyrian Aleppossa ylittivät jonkin sietorajan, jonka vuoksi niin sanottu kansainvälinen yhteisö tuomitsi ne laajasti ja jyrkästi. Venäjää ja Syyriaa syytettiin sotarikoksista Suomen aina niin varovaista hallitusta myöten.

Totta onkin, että sairaaloiden tahallinen pommittaminen bunkkerinmurtajiksi kutsutuilla aseilla on raskas rikos.

Yhtä totta on, että monet Venäjää vastuuseen vaativat ovat itse samanlaisia rikollisia.

Mediaan mahtuu yleensä vain yksi kriisi kerrallaan. Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaisku hautajaisiin viikonloppuna Jemenissä oli kuitenkin niin tuhoisa, että se nosti pintaan unohtuneen, mutta pitkään jatkuneen konfliktin, jonka kuolonuhreista suurin osa on siviilejä, ja joka on tuottanut kolme miljoonaa pakolaista.

Jemenin pääkaupungissa Sanaassa hautajaisiin kohdistunut isku tappoi YK:n mukaan 140 ihmistä ja haavoitti yli 500:aa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut iskusta riippumatonta tutkintaa ja kaikkia vastuussa olevia oikeuteen.

ILMOITUS

Kaikkia vastuussa olevia. Se onkin iso ja sellainen joukko, jota ei koskaan saada vastuuseen mistään.

Saudi-Arabian johtama liittouma taistelee Jemenissä shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Kyseessä on suurvaltapoliittisesti samantapainen sota kuin Syyriassa. Presidentti Abd-Rabbu Mansur Hadi saa tukea Saudi-Arabialta, joka saa tukea Yhdysvalloilta, jolla on alueella tärkeä lentotukikohta.

Uutistoimisto Reuters julkaisi maanantaina dokumentteja, jotka osoittavat presidentti Barack Obaman hallinnon hyväksyneen viime vuonna 1,3 miljardin dollarin asekaupan Saudi-Arabialle huolimatta varoituksista, että se saattaa liittää Yhdysvallat sotarikoksiin. Yhdysvaltain ulkoministeriön asiantuntijat pitivät epätodennäköisenä, että ilmaiskuja Jemenissä voi kohdistaa pelkkiin kapinallisiin siviilien kärsimättä.

Guardianin mukaan Saudi-Arabia valitsee iskujen kohteet, mutta komentokeskuksessa briteillä ja amerikkalaisilla upseereilla on pääsy niiden tietoihin. Vaikka iskuja kuvataan saudi-johtoisiksi, voi niitä kutsua myös Yhdysvaltojen ja Britannian hyväksymiksi.

Samaan aikaan kun Jemenissä tapettiin siviilejä, äänestettiin YK:n turvallisuusneuvostossa Aleppon pommitusten lopettamisesta. Päätöslauselma kaatui Venäjän veto-oikeuteen, minkä kaikki tiesivät jo ennalta.

Yhdysvaltain saudeille myymillä aseilla tapetaan siviilejä Jemenissä, mutta niitä päätyy koko ajan myös Syyrian jihadisteille. Sitä kautta Aleppon siviilien tappamista pitävät yllä muutkin kuin Venäjä, mutta äänestyksessä vain Venäjä saatiin näyttämään pahalta voimalta alueella. Muut kaksinaamaiset pääsivät sanomaan, että kaikki voitava on tehty.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!