Yle Kuvapalvelu

TV

Valitut sanat: Hertta (2015) tarjoaa haastattelija Markus Leikolan ja kirjailija Heidi Könkään välisen kiintoisan keskustelun. Se on käyty viime vuonna Helsingin kirjamessuilla Hertta Kuusisesta kertovan romaanin pohjalta.

Alkajaisiksi Leikola kehuu romaania erittäin hyväksi, jollainen ei ollut romaanin pohjalta tehty television minisarja. Leikola erittelee fiksusti romaanin henkilökuvauksen ratkaisuja, hänen mielestään teoksen tuovat lähihistorian hämäristä tähän aikaan sen ihmissuhteiden rikkinäisyydet.

Ja kukapa muu kuin Paavo Väyrynen tarjoaa makeimmat naurut.

Köngäs itse korostaa, että vaikka kyseessä on romaani, sen tosipohjaisuuden kartoittamisessa on tehty melkoisesti työtä. Samalla hän viittaa kollega Sirpa Kähköseen, jonka mukaan kaunokirjallisuus alkaa siitä, mihin historian faktat loppuvat.

Romaanin keskiössä on Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon tunnetusti jännitteitä sisältänyt rakkaussuhde, johon liittyi oleellisesti politiikka. Köngäs tiivistää kaksikon persoonat mallikkaasti ja Leikola komppaa mukavasti jatkoa, hän kehuu nimenomaan Leinon osuutta romaanissa.

Kuusisen salaisuuden vaalien äänikuningattarena Köngäs katsoo perustuneen valovoimaisuuteen, mikä kuulostaa oikean suuntaiselta arviolta. Leinon äärimmäisen problemaattista persoonaa hän valottaa haastattelussa näppärästi parilla piirteellä: bakteerikammoisuus ja kolmessa vuodessa absolutistista alkoholistiksi.

ILMOITUS

Urho (2016) on Ari Lehikoisen ohjaama tuore dokumentti Urho Kekkosen viimeisistä vuosista hänet läheltä nähneiden ja tunteneiden näkökulmasta. Keskeinen muistelija on Maarit Tyrkkö, jonka omaelämäkerta Tyttö ja nauhuri synnytti äskettäin pienen kohun.

Dokumentti valottaa etenkin UKK:n henkilöä. Aiheeseen liittyen Tyrkön arkistosta löytyy paljon materiaalia, joka kertoo kaksikon hieman erikoisesta suhteesta. Siinä on aineksia omanlaisekseen rakkaustarinaksi ilman mitään salailun tarvetta. Tässä mielessä dokumentin aineisto puhuu puolestaan, muutenkin kuin erään tietyn kirjeen muodossa.

Dokkarissa nähdään runsaasti paljolti ennen näkemätöntä materiaalia niin valokuvien kuin kirjeotteidenkin muodossa. Tyrkön ohella haastateltuina muistojen arkkuaan availevat muun muassa Antti Aarnio-Wihuri ja Timo Kekkonen sekä heitä kiinnostavammin valokuvaaja Hans Paul, presidentin kansliapäällikkönä 1977–1984 toiminut Juhani Perttunen sekä Vladimir Stepanov, Neuvostoliiton suurlähettiläs Suomessa 1973–1979.

Ja kukapa muu kuin Paavo Väyrynen tarjoaa makeimmat naurut, kiitos mainion episodin näytelmästään Urho ja hänen kisällinsä. Sen ohessa mies sanoo pari ympäripyöreää sanaa idolinsa valtakauden viime hetkistä.

Dokumentti ei tuo päivänvaloon mitään uutta ja järisyttävää Kekkosesta. Kuva hänen yksityisestä minästään tarkentuu ainakin sen verran, että tässä korostuu voimakkaan vallankäyttäjän sisällä asunut tunneihminen.

Kekkosen vierailusta Jugoslaviaan maaliskuussa 1975 kerrotaan mielenkiintoinen detalji: päivällä väsymystään valitelleelle presidentille annettiin iltaa varten sen sortin piristepillereitä, että miehen rauhoittaminen yöpuulle onnistui vain useamman henkilön voimin.

Vielä saman vuoden kesänä pidetyn ETYK:in aikana UKK:ssa oli potkua, mutta elokuussa koitti kalastusmatka Islantiin kuin ennakkonäytöksenä elokuun 1981 romahdukselle.

Valitut sanat: Hertta. Teema maanantaina klo 20.05, perjantaina klo 18.00 ja lauantaina klo 11.05.

Dokumenttiprojekti: Urho – viimeiset vuodet. TV1 maanantaina klo 21.30 ja perjantaina klo 12.35.