Yle Kuvapalvelu

TV

Truffaut ja naiset (Truffaut l’insoumis, 2014) on yksioikoinen suomennos kiinnostavalle henkilödokumentille. Alkuperäinen nimi tarkoittaa kuritonta tai kapinallista, ja sellainen maineikas ranskalainen elokuvaohjaaja Francois Truffaut (1932–1984) etenkin nuoruudessaan oli.

Alexandre Moix’n ohjaama dokumentti rakentuu Truffaut’n hyvin tunteneiden haastatteluihin, runsaaseen arkistomateriaaliin sekä näytteisiin elokuvista.

Painavinta puhetta esittää Truffaut’n ystävä, käsikirjoittaja Jean Gruault. Hän kertoo ohjaajan kiivaudesta ja aggressiivisuudesta, jonka elokuvateoreetikko Andre Bazin sai kanavoitua rakentavaksi luovuudeksi. Tätä kautta nuoresta filmihullusta tuli ensin elokuvakriitikko ja sitten ohjaaja.

Grualt myös kertoo, että vanhemmiten ja elämän pikku hiljaa porvarillistuessa kiivaus hellitti. Hän kertoo myös, miten Truffaut suhtautui epäillen uusiin virtauksiin. Truffaut itse sanoi tekevänsä tavallisia elokuvia tavallisille ihmisille, oli säntillinen ja viihtyi yksin kotona, piti sekä televisios-ta että kirjoista ja oli kuulemma loistava kirjeiden kirjoittaja.

Dokumentti telee selväksi Truffaut’n persoonan särmikkyyden. Hän ihaili muun muassa Jean-Paul Sartrea ja oli jonkin aikaa täysillä mukana vuoden 1968 ”hulinoissa”. Lasten ja naisten ympärille Truffaut on luonut monta muistettavaa elokuvaa, merkittävimpiä ovat esikoispitkä 400 kepposta (1959), Jules ja Jim (1962), Morsian pukeutuu mustaan (1968) sekä Kesytön (1972).

Eräässä haastattelukatkelmassa Truffaut luonnehtii naisten alistettua osaa yhteiskunnassa hyvin tuoreesti ja yllättävänkin feministisestä näkökulmasta.

Truffaut ja naiset. Teema su klo 19.45. Areena 14 päivää.