Yle Kuvapalvelu

TV

Meilläkin on hämmästelty Donald Trumpin kielenkäyttöä presidentinvaalikampanjassaan. Asia saa ymmärrettävän selityksen Docventures-dokumentin Merchants of Doubt (2014) kokonaisannin pohjalta.

Trumpista ei dokumentissa puhuta, sitäkin enemmän tupakka- ja ympäristöä saastuttavien eri teollisuudenalojen suhmuroinnista vuosikymmenten varrella.

Moreno valaisee avoimesti härskejä, pitkälle myös henkilöön meneviä mediatekosiaan.

Lähtökohta on selkeä. Kun jättiyrityksen intressit yritetään tieteellisen tutkimuksen nimissä kyseenalaistaa, se käy vastaiskuun. Tältä pohjalta dokumentti keskittyy alussa tupakkateollisuuteen. Sen jälkeen kuvaa laajennetaan ja päädytään ison asian äärelle, koko maapalloa koskettavaan ilmastonmuutokseen.

Robert Kennerin ohjaama dokumentti on Erich M. Conwayn ja tiedehistorioitsija Naomi Oreskesin kirjan inspiroima. Viime mainittu on myös yksi elokuvan keskeisistä haastateltavista. Dokkarin loppupuolella Oreskes puuttuu vuoden 2009 Kööpenhaminan ilmastokokouksen aiheuttamiin reaktioihin (”Climategate”) Yhdysvalloissa.

Hän puhuu hämäyksestä, siitä miten vastaosapuoli pyrkii kiinnittämään huomion muualle, ohi tieteellisen tutkimuksen. Näkemykseen yhdistetään osuva rinnastus taikatemppuihin. Alan niksejä selventää taikuri Jamy Ian Swiss. Nimenomaan tässä kohdassa hän viittaa klassiseen leijuvan naisen temppuun: esitystä seuraavan katse kiinnitetään muualle, jotta valhe ei paljastuisi.

ILMOITUS

Mitä Trumpin kielenkäyttöön tulee, hän vaikuttaa oppipojalta ”ympäristötoimittaja” Marc Morenon rinnalla. Morenon mielestä kyse on myymisestä, asiat täytyy yksinkertaistaa, ihmiset täyttävät sitten vajaat kohdat ennakkoluuloillaan ja –asenteillaan. Metodi tuntuu uppoavan some-aikakauden ihmisiin hyvin.

Moreno valaisee avoimesti härskejä, pitkälle myös henkilöön meneviä mediatekosiaan erityisesti Climategaten puitteissa. Eräs kohteista oli pitkän linjan ansioitunut ympäristötutkija James Hansen. Hänellä on tyhjentävä näkemys siitä, missä tieteellisten faktojen pohjalta nykyisin ilmastotutkimuksessa mennään: ”Tunnemme ilmaston toiminnan yhtä hyvin kuin lääkärit tuntevat ihmiskehon toiminnan”.

Dokumentti on toinen toistaan huikeampia näkymiä sisältävä tietopaketti amerikkalaisen suurliike-elämän tavoista reagoida niiden mahtiasemaa uhkaaviin muutoksiin.

Arsenaaliin kuuluvat vastainformaation tuottaminen mainostoimistojen kautta, monen sortin ajatushautomot, lobbaajat ja vastaavat juoksupojat sekä tietenkin poliitikot. Republikaanirivistöstä erottuu edukseen entinen kongressiedustaja Bob Inglis. Kiinnostava on myös Exxon Mobile -öljy-yhtiön intressien suuntautuminen Venäjän arktisille alueille.

Docventures: Merchants of Doubt. TV2 keskiviikkona klo 21.18. ja perjantaina klo 23.15. Areena 7 päivää.