Yle Kuvapalvelu

TV

Australia asutti 1970-luvun lopulla noin 70 000 vietnamilaispakolaista Malcolm Fraserin pääministerikaudella. Eva Ornerin ohjaama dokumentti Pakolaishelvetti (Chasing Asylum, 2016) on omistettu ihmisoikeuksien puolustajana tunnetun Fraserin (1930-2015) muistolle.

Nyt Australiassa on toinen ääni kellossa: maan turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaa luonnehditaan yhdeksi maailman ankarimmista.

Osalla pakolaisista ei ole toivoa päästä leiriltä koko elinaikanaan.

Vuoden 2013 heinäkuun 19. päivästä lähtien veneellä saapuneita turvapaikanhakijoita on ohjattu syrjäisiin säilöönottokeskuksiin Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalle Manus-saarelle sekä Naurun saarivaltioon. Paikkoihin ei ole asiaa toimittajilla, elokuvantekijöillä eikä kameroilla. Näiltä osin dokumentin filmimateriaali on kuvattu salaa.

Australialaisdokumentissa pakolaisaihe saa selkeän, pätevästi taustoitetun ja todistusvoimaisen käsittelyn. Lukuisten haastateltujen joukossa on pakolaisia, toimittajia sekä keskusten entisiä työntekijöitä

Eräs heistä on Manus-saarella työskennellyt entinen vanginvartija Martin Appleby. Hän luonnehtii oloja kurjiksi, paikkaan on sullottu lyötyjä ihmisiä vailla tulevaisuutta.

ILMOITUS

Näkemys on hyvä suhteuttaa lopussa kuultavaan faktaan, jonka mukaan maailmassa on nykyisin yli 60 miljoonaa pakolaista, eniten sitten toisen maailmansodan.

Tältä pohjalta luotu ennuste ei kuulosta hyvältä. Osalla pakolaisista ei ole toivoa päästä leiriltä koko elinaikanaan. Inhimillinen hinta on kova.

Dokumentin näkymien edessä käy jälleen kerran selväksi, ettei ongelma ole vain Australian, se koskettaa koko maailmaa ja tuntuu myös täällä pohjoisessa – Naurusta ei sittenkään ole kovin pitkä matka Otanmäkeen.

Tätä ei dokumentissa sanota, mutta sanotaan silti: isossa kuvassa ongelma on oikeastaan väistämätön ja ehkä vain kasvamassa – ei vähiten siksi, että eri virityksin globaali markkinatalous on jatkuvassa sotatilassa, uhreja tulee muutenkin kuin pommitusten seurauksena.

Dokumenttiprojekti: Pakolaishelvetti. TV1 maanantaina klo 21.30. Areena 29 päivää.