Lehtikuva/Markku Ulander

Suomalaisilla kävi hyvä tuuri. Venäjän tsaari Aleksanteri I antoi meille autonomian ja saimme jatkaa Ruotsin hallintomuotoa ja uskontoa. Suomi kehittyi itsenäisemmäksi kuin jos olisimme jatkaneet ruotsalaisina. Saimme pitää oman kielen, saimme oman rahankin ja kansakoulun. Rakennettiin rautatie, posti kulki, terveydenhuolto kehittyi ja perustettiin yliopistojakin.

Kun Suomi oikeasti itsenäistyi, nämä tietysti siirtyivät valtion hallintaan. Tämä on sitä eurooppalaista kulttuuria.

Amerikasta löytyi kultaa ja eurooppalaiset lähtivät sitä vuolemaan. Lähtijät olivat yleensä niitä, jotka eivät perineet kartanoita. Se kulttuuri perustui kilpailuun: se joka ehti vallata maita ja muita rikkauksia, oli valtias.

Kilpailusta on tullut hyve meilläkin, ja nykyinen oikeistohallitus hävittää yhteistä omaisuuttamme. Peruskoulunkin nämä haluavat yksityistää, eivätkä ymmärrä, että peruskoulu on hyvä koska siellä ovat kaikki lapset yhdessä.

Luultavasti sota opetti meitä, että kuula tappaa niin köyhän kuin rikkaankin, ja kaikki olivat samassa hädässä. Suomessa on yleinen asevelvollisuus, ja armeijassa ollaan taas kaikki yhdessä. Näin yhteinen työn tekeminen jatkuu. Kerrotaan, että Nokian menestyskin johtui yhteisestä oivaltamisesta ja keksimisestä, mutta se tuhottiin kilpailulla.

Ministeri Anne Berner tulee eri kulttuurista, eikä ymmärrä kuinka hävityn sodan jälkeen köyhyydestä noustiin yhdessä tekemällä. Siinä tarvittiin neuvottelutaitoa naapurin kanssa, mutta myös työnantajien ja työntekijöiden kesken.

Siiri Määttä
Kajaani