Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki esittää 18-vuotiaiden ikäluokalle sadan euron kulttuuriseteliä. Arhinmäki on laatinut eduskunnassa talousarvioaloitteen, jossa esitetään kulttuurisetelin käyttöönottoa Suomessa ensi vuonna. Arhinmäki kirjoittaa aiheesta tänään perjantaina blogissaan:

”Nuoret ansaitsevat yhdenvertaiset mahdollisuudet taiteeseen ja kulttuuriin. Kulttuuriseteli lisäisi kulttuuripalveluiden käyttöä ja osaltaan takaisi kulttuurielämän monipuolisuutta Suomessa. Tällä olisi myös alueellisesti merkittävä työllistävä vaikutus työvoimavaltaisella taiteen ja kulttuurin alalla.”

Arhinmäki toteaa, että Suomessa kulttuuriseteleistä ovat nauttineet monet työntekijät työsuhde-etuina.

”Nuorilla, jotka ovat usein opiskelijoita tai muuten työelämän ulkopuolella, ei ole ollut vastaavaa etua, hän perustelee aloitettaan.”

Arhinmäki uskoo, että kulttuurisetelin avulla voidaan saada ihmisiä kiinnostumaan kiinnostumaan monipuolisesti yhteiskunnan tarjoamista taide- ja kulttuuripalveluista.

ILMOITUS

”Pääsylippujen hinnat ovat kuitenkin nuorille usein korkeita”, hän toteaa.

Vastaava seteli ollaan ottamassa käyttöön Italiassa. Siellä sen arvo kuitenkin on 500 euroa. Summan voi käyttää pääsylippuihin sekä kirjojen ostamiseen. Setelin voi ottaa käyttöönsä ja maksut suorittaa mobiilisovelluksen avulla.

18-vuotiaita on noin 57 000. Hallintokuluineen satasen kulttuuriseteli heille maksaisi yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa.