Mat Fascione

Britanniassa EU-tukea valuu runsaasti vauraille tilanomistajille.

Euroopan unionin veronmaksajat maksavat vuodessa yli 400 000 puntaa (lähes puoli miljoonaa euroa) saudiarabialaiselle miljardöörille Khalid Abdullah al Saudille.

Miljardööri omistaa Britannian Newmarketissa maatilan, jolla kasvatetaan kilpahevosia. Tilan asukkaista kuuluisin on ori Frankel, jonka arvoksi siitosoriina arvioidaan yli 100 miljoonaa euroa.

Khalid Abdullah al Saud kuuluu Britannian sadan eniten maataloustukea saavan joukkoon torstaina julkistetulla listalla.

Saudimiljardöörin kilpahevosten kasvatusta tuetaan EU-rahoilla.

Listalla on myös useita yli puoli miljoonaa vuodessa tukiaisia saavia tiloja, jotka ovat kokonaan tai osittain kuningatar Elisabet II:n ja muun kuninkaallisen perheen omistuksessa. Listalta löytyy myös poliitikkoja ja liikemiehiä.

Maita ostetaan tukia varten

Viimeisimmän uudistuksen jälkeen EU:n maataloustuen jakoperusteissa painottuu tilan pinta-ala aiemman tuotantomäärän sijaan.

ILMOITUS

Ainakin Britanniassa tämä on johtanut arvostelijoiden mukaan siihen, että varakkaat henkilöt ja yhteisöt ostavat maata nimenomaan EU-tukia saadakseen. Tähän joukkoon väitetään kuuluvan esimerkiksi Britannian listan ykkösen, jonka Skotlannissa sijaitseva tila saa yli 3 miljoonan euron tuet.

Tukisummia kasvattaa se, että monet tilat saavat maataloustuen lisäksi myös ympäristötukia, joskin sen osuus on yleensä vaatimattomampi.

BBC:n mukaan Britanniaa pidetään melko avoimena tuen saajien tietojen julkistamisessa. Silti sielläkin osa suurista tuensaajista kätkeytyy veroparatiiseihin rekisteröityneiden yhtiöiden taakse.

Mitä Brexitin jälkeen?

Britannian eroaminen EU:sta lopettaisi luonnollisesti myös EU:n maataloustuet brittitiloille. Greenpeace on käynnistänyt kampanjan, jotta Brexitin yhteydessä ei siirrettäisi EU-tukien maksuperusteita Britannian kansalliseksi tueksi.

Samalla kannalla on veronmaksajien etujärjestö Taxpayers’ Alliance, jonka mukaan veronmaksajien rahaa ei pitäisi käyttää tukeen, joka käytännössä on maanomistuksen tukemista.

Britannian konservatiivihallitus ei vaikuta olevan samoilla linjoilla. Se on luvannut, että suora pinta-alatuki jatkuu ainakin vuoteen 2020 saakka. Sen sijaan ympäristötuen jatkumisesta se ei ole antanut takeita.