Lehtikuva/Mikko Stig

Veronmaksajat maksavat mulle-sulle -tuolileikin, muistuttaa Li Andersson.

Kokoomus on Suomen ylimielisin puolue. Tämä on tulos, joka tulee kerta toisensa jälkeen puolueita koskevissa mielipidemittauksissa. Vanhan sanonnan mukaan ylpeys käy lankeemuksen edellä. Toivottavasti vanhan kansan viisaudet pätevät edelleen.

Kokoomuksen ylimielisyys ja röyhkeys on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, ettei sitä välitetä enää edes peitellä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämistä ”valinnanvapauden” nimissä ainoana ajava puolue miehittää omilla huippunimillään yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita markkinoivat yhtiöt.

Meno on kuin maataloustuloneuvotteluissa ennen EU-aikaa: keskustalainen maa- ja metsätalousministeri sopii asioista keskustalaisen MTK:n puheenjohtajan kanssa.

Nyt sote-uudistusta valmistelleista kokoomuspoliitikoista ensin entinen kansanedustaja Lasse Männistö siirtyi aggressiivisesta verosuunnittelusta tunnetun Mehiläisen terveydenhuollon ulkoistusten johtajaksi. Sitten entinen ministeri ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava kokoomuslainen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty siirtyi Terveystalon palvelukseen.

Ja nyt myös kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turunen siirtyy Mehiläiseen. Hänen vastuulleen tulee terveys- ja sairaalapalvelujen ulkoistuksiin liittyvä myynti julkiselle sektorille.

ILMOITUS

”Maan suurimpia yksityistämishankkeita”

Ei ihme, että oppositiossa paloivat käämit kuumina, kun tieto Turusen nimityksestä tuli.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti viime hallituskauden laajasta poliittisesta yhteisymmärryksestä siitä, että sote-uudistuksella halutaan parantaa julkisia palveluita sekä vahvistaa palveluketjujen integraatiota.

– Tällä hallituskaudella kokoomus on ajanut läpi linjauksen valinnanvapaudesta, joka muuttaa sote-uudistuksen luonnetta täysin. Alkuperäiset, laajaa kannatusta nauttineet tavoitteet, on unohdettu.

– Kokoomus on tehnyt sote-uudistuksesta yhden tämän maan suurimmista yksityistämishankkeista. Uudistuksen uusi päätavoite vaikuttaakin olevan markkinoiden avaaminen suurille monikansallisille terveysjäteille, Andersson sanoi keskiviikkona.

– Sopivasti keskeisissä asemissa päätöksenteossa olleet kokoomuslaiset siirtyvät nyt suuryritysten johtoon havittelemaan bonuksia onnistuneesta yksityistämisestä, hän jatkoi.

”Palvelut alistetaan bisnekselle”

Myös edellinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki muisteli viime vaalikautta: sote-ehdotusta rakennettaessa yksi puolue ajoi ”valinnanvapautta” eli yksityistämistä, seitsemän muuta puoluetta vastustivat sitä.

”Uuteen hallitukseen tulivat keskusta ja perussuomalaiset sekä kokoomus. Edellisellä kaudella kaikkien puolueiden mukanaoloa vaatineet keskusta ja perussuomalaiset unohtivat aikaisemmat vaatimuksensa, ja sote-uudistusta alettiin viedä eteenpäin vain hallituspuolueiden kesken”, Arhinmäki kirjoitti Facebookissa.

Arhinmäen mukaan uusi hallitus unohti sote-uudistuksen lähtökohdan, joka oli paremmat ja tasa-arvoisemmat sote-palvelut.

”Sote-uudistuksesta tulikin yksityistämisprojekti. Keskusta ja perussuomalaiset antoivat periksi kokoomuksen yksityistämisinnolle. Meidän yhteiset sote-palvelumme alistetaan veroparatiiseista käsin toimivalle bisnekselle.”

Li Anderssonin mukaan on todennäköistä, että isot terveysalan toimijat tulevat ostamaan pienet, mahdollisesti kotimaiset toimijat ulos markkinoilta. Palveluketjut pirstoutuvat entisestään. Vastuu palveluiden kokonaisuudesta katoaa yhtiöihin. Kulut kasvavat, vaikka uudistuksen alkuperäisenä tarkoituksena oli hillitä väestön ikääntymisen aiheuttamaa kulupainetta.

– Kokoomuksen mulle sulle -tuolileikki maksetaan lopuksi veronmaksajien ja korkeampia asiakasmaksuja maksavien sairaiden taskuista.

Pois politiikasta viime hetkellä

SDP:n Maarit Feldt-Ranta piti erityisen raskauttavana, että Turunen siirtyy politiikasta pois juuri sillä hetkellä, kun eduskunta on käsittelemässä lakia, joka rajoittaisi johtavissa asemissa olevien virkamiesten ja erityisavustajien mahdollisuutta hyödyntää rahanarvoista tietoa yrityselämässä. Kun laki tulee voimaan, vastaavassa asemassa oleville henkilöille voitaisiin asettaa jopa vuoden mittainen karenssi siirtymien välille.

– Turunen itse on varmasti ollut tietoinen lainvalmistelusta, totesi Feldt-Ranta.

Li Andersson vaati karenssiajan käyttöönottamista Suomeen sekä sote-uudistuksen palauttamista parlamentaariseen valmisteluun.

Hyväksyvätkö keskusta ja perussuomalaiset?

Kokoomuksen toiminta on niin härskiä, ettei opposition raivostumista voi kuitata ”politikoinniksi”.

Mutta mitä tekevät kokoomuksen hallituskumppanit? Seuraavatko keskusta ja perussuomalaiset vain katseella sitä, että kokoomus ensin muutti koko sote-uudistuksen suunnan ja sitten kokoomuspoliitikot muuttavat poliittisessa valmistelussa saamansa tiedot bisnekseksi?

Hyväksyykö keskusta kaiken vastineeksi siitä, että sai maakuntauudistuksen?

Entä perussuomalaiset, jotka ovat luopuneet kaikesta saamatta mitään vastineeksi?